İlk Kez Hamile Olan Annelere Aşı: 4 Enjeksiyonluk Aşı

İlk Kez Hamile Olan Annelere Aşı: 4 Enjeksiyonluk Aşı

Hamile annelerin sadece fetüsün beslenmesine dikkat etmesi değil, aynı zamanda hamile anneler için aşı ve aşı yapıldığında olası yan etkiler hakkında da bilgi sahibi olması gerekir. Hamileliğin 9 ay 10. günü boyunca annenin sağlığı normalden daha zayıftır, hastalığa neden olan bakteri ve virüslere karşı savunmasızdır. Bu nedenle, ilk kez hamile kalan annelerin aşılanması, vücuda ek antikorlar sağlanmasına yardımcı olur.

Tam ve zamanında aşılama da hamilelik sırasındaki riskleri önlemenin önemli bir yoludur. Wilimedia’dan yapılacak paylaşımlar ve talimatlar annelerin bu konuyu daha iyi kavramalarına yardımcı olacaktır.

Hamilelik sırasında soğuk algınlığına yakalanmak ne kadar tehlikelidir?

Hamilelik sırasında annenin bağışıklık sistemi zayıflar, özellikle hamileliğin ilk 3 ayında hastalığa neden olan bakterilerin saldırıp burun akıntısı, hapşırma, öksürük gibi belirtilere neden olmasına izin verir. Ayrıca bazı hamile anneler erken dönemde sabah bulantılarından dolayı yorgun ve halsiz olurlar. Bu, enfeksiyonların vücuda girmesini kolaylaştırır.

İlk Kez Hamile Olan Annelere Aşı

Bu bakteriler vücuda girip hapşırma, burun akıntısı, öksürük gibi belirtilere neden olduklarında yalnızca hamile annelerde rahatsızlık ve yorgunluk yaratırlar. Ancak hapşırma ve burun akıntısı yüksek ateş, karın ağrısı, kusma ve vücut ağrıları gibi diğer semptomlarla birleştiğinde hamile bir annenin mevsimsel gribe yakalanma olasılığı yüksektir.

Tedavi edilmezse bu durum daha şiddetli hale gelebilir, yüksek ateşe, bakteriyel veya viral zehirlenmeye neden olabilir, fetal gelişimi etkileyebilir ve hatta düşük veya ölü doğuma yol açabilir.

Ayrıca grip virüsü yarık dudak, yarık damak ve Down sendromu gibi doğum kusurlarına da neden olabiliyor. Bu kusurlar daha sonra çocuğun görünümünün yanı sıra zihinsel ve motor gelişimini de etkileyecektir.

Bu dönemde hamile kadınların etkili ve güvenli bir tedavi için bir uzmana başvurması gerekmektedir. İstenmeyen yan etkilere neden olabileceğinden soğuk algınlığı ilaçlarını keyfi olarak kullanmayın.

Hamile kadınlar ilaç kullanmak yerine aşağıdakileri yaparak mevsimsel grip belirtilerini hafifletebilirler:

    • Burnunuzu fizyolojik salinle temizleyin.
    • Sarımsak yemek veya sarımsak suyunu burun damlası olarak kullanmak burnu rahatlatacaktır.
    • Guava, greyfurt, portakal, kivi ve mandalina gibi C vitamini açısından zengin yiyecekleri daha fazla yiyerek bağışıklık sisteminizi güçlendirin.

İlk kez hamile kalan kadınlara aşının etkisi nedir?

Sağlıklı ve güvenli bir hamilelik geçirmek için ilk kez hamile kalan kadınların aşılarının tam olması gerekir. Aynı zamanda anne için en iyi sağlığı sağlar ve fetüsü doğum kusurları, zihinsel ve motor gerilik veya anneden çocuğa geçen genetik hastalıklarla ilgili risklerden korur.

Ayrıca ilk hamilelikte aşılama, kızamık, kızamıkçık, menenjit, tüberküloz, zatürre ve diğer hastalıklar gibi anneden çocuğa bulaşan bulaşıcı hastalıklar nedeniyle erken doğum veya düşük yapma riskinin azaltılmasına yardımcı olur. Ayrıca doğumdan sonraki ilk ayda çocukları korumanın da tek çözümü budur.

İlk Kez Hamile Olan Annelere Aşı

Hamilelik Öncesi ve Sonrası Yapılması Gereken Aşılar:

    • Kızamık, kabakulak ve kızamıkçığa karşı 3’ü 1 arada aşı: Çoğu insan bu aşıyı çocukken yaptırır. Hamile anneler, çocukluğunda aşı yaptırmamışlarsa gebelikten 1 ila 3 ay önce aşı yaptırmalıdır. Çünkü kızamıkçık, fetüs için serebral palsi, kalp kusurları, sağırlık, katarakt ve diğer durumlar gibi tehlikeli komplikasyonlara neden olabilen bir hastalıktır.
    • Difteri, boğmaca ve tetanoza karşı aşı: Difteri, boğmaca ve tetanoz üç bulaşıcı hastalıktır ve bir yaşın altındaki çocuklarda önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Çocuklar yaşamın ilk yılında boğmaca riski altındadır ve ciddi komplikasyonlara en duyarlı olanlardır. Bu aşının ilk dozu gebeliğin 27. haftasında yapılmalı ve aşı dozunun tamamı doğumdan en az bir ay önce tamamlanmalıdır.
    • Su çiçeği aşısı: Annelerin hamilelikten en az bir ay önce bu aşıyı yaptırmaları gerekmektedir. Su çiçeği çocuklarda sık görülen bir hastalıktır. Bu hastalık fetüste doğum kusurlarına ve kafatası kusurları, beyin felci, katarakt vb. gibi diğer tehlikeli hastalıklara yol açabilir.
    • Hepatit B aşısı: Hepatit B, anneden çocuğa bulaşabilen tehlikeli bir karaciğer hastalığıdır. Şu anda aşılama, fetüsü tehlikeli komplikasyonlardan korumanın en iyi yolu olarak kabul edilmektedir. İlk kez hamile kalan annelerin ayrıca grip, rahim ağzı kanseri, meningokok hastalığı ve HPV’nin neden olduğu hastalıklara karşı da aşılanması gerekir.
    • Hepatit A aşısı: Kronik hepatite neden olmasa da akut dönemde ölüm oranı daha yüksektir. Bu hastalık fetüsü çok fazla etkilemese de hamile kalmadan önce aşı yaptırmaları gerektiğinden hamile anneler de etkilenmektedir.

İlk kez hamile kalan anneler için aşı takvimi:

    • Hamilelikten Önce:

– 3’ü 1 arada enjeksiyon (kızamık, kabakulak ve kızamıkçık): hamilelikten 1 ila 3 ay önce uygulanmalıdır.

Hepatit B aşısı: Bu aşı hamilelikten önce veya hamilelik sırasında yapılabilir. Ancak sağlık açısından hazırlık yapmak için annelerin hamile kalmadan önce aşı yaptırmaları gerekmektedir.

– Hamilelikten önce veya hamilelik sırasında grip aşısı olabilirsiniz, ancak aşıyı hamilelikten önce ve her yıl tekrar yaptırmak en iyisidir.

– Difteri, boğmaca ve tetanozda sadece 1 doz verilir, aşı sonrası herhangi bir kontrasepsiyon gerekli değildir.

    • Hamilelik sırasında:

– İlk hamilelik sırasında anneye iki kez tetanoz aşısı yapılacaktır. 2. haftadan itibaren ilk enjeksiyon yapılacaktır. İkinci enjeksiyon, ilk enjeksiyondan bir ay sonra yapılır. İkinci doz doğumdan en az bir ay önce yapılmalıdır.

– Eğer anne ilk seferde iki doz tetanoz aşısı olmuşsa bir sonraki hamileliğinde bir doz daha yaptırmalıdır.

Hamile annelere ilk kez aşı yapılırken birkaç not:

Hamile anneler, aşıların ateşe, enjeksiyon yerinde şişlik ve ağrıya neden olabileceğini unutmamalıdır. Grip aşısı yapıldıktan 1-2 gün sonra hapşırma, burun akıntısı gibi grip benzeri belirtiler ortaya çıkabilir. Bu normal bir işaret olduğundan endişelenmenize gerek yok. Enjeksiyondan birkaç gün sonra ateş, yorgunluk ve bisepslerde keskin ağrı gibi belirtiler giderek azalacaktır. Ayrıca sahte gribiniz varsa ilaca ihtiyacınız olmayacak. Anneler ateşi düşürmek için şu yöntemlere başvurabilirler:

İlk Kez Hamile Olan Annelere Aşı

    • Sıcak bir kompres uygulayarak veya özellikle sırt, koltuk altı ve kasık gibi bölgeleri sıcak bir havluyla silerek ateşi azaltın.
    • Bol miktarda vitamin açısından zengin meyve ve sebze ekleyin.
    • Doktorunuzun izni olmadan ilaç kullanmayınız.
    • Hamile kadınların üç dört günden fazla süren ateşi, yüksek ateşi, halsizliği, halsizliği varsa hemen hastaneye gitmeleri gerekiyor.
    • Hamile kadınlar aşı olmadan önce sağlık uzmanlarıyla her aşı hakkında konuşmalıdır.
    • Aşılamadan önce hamile bir kadın, ateşe neden olan akut bir enfeksiyonu olup olmadığını ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar veya antiinflamatuar steroidler (kortikosteroidler) ile tedavi edilip edilmediğini doktoruna sormalıdır. Ayrıca anneler aşı yapanları ilaç alerjileri veya fiziksel rahatsızlıkları konusunda bilgilendirmelidir!
    • Aşılamadan sonraki 24 ila 48 saat içinde hamile kadınlar çocuklarının sağlığını izlemelidir.
    • Anneler ayrıca hamilelikten önce aşılanması gereken aşılar için, her aşı için öngörülen süre içerisinde hamilelikten güvenli bir şekilde kaçınmaları gerektiğini unutmamalıdır. Planın bozulması durumunda doktora başvurulmalıdır.

Hamile kadınların ilk kez hamile olmaları ve son bir yıl içerisinde tetanoz aşısı yaptırmamış olmaları durumunda bu aşının iki dozunu yaptırmaları gerekmektedir. İlk aşının gebeliğin ikinci trimesterinde yapılması, ikinci aşının ilk aşıdan en az bir ay sonra yapılması ve tetanoz aşı takviminin son tarihten önce tamamlanması gerekmektedir.

Hamile olan ancak grip, tetanoz, boğmaca-difteri-tetanoz veya hepatit B’ye karşı aşılanmamış kadınlar, hamilelik sırasında hastalık riskini azaltmak için aşı yaptırabilirler.

İkinci kez hamile kalan hamilelerin aşı takvimi

Hamile kadınlara yönelik tüm aşıları yaptırdıktan sonra birçok hamile anne şunu merak ediyor: “İkinci hamileliğimde aşı olmam gerekir mi?” Hangi aşılar yapılıyor? Spesifik enjeksiyon programı nedir?

İlk Kez Hamile Olan Annelere Aşı

    • İkinci gebelikte aşı gerekli midir?

Bu son derece gerekli! Hamile annelerin hamilelik sırasında fetüsün sağlığını etkileyebilecek grip, su çiçeği, hepatit B, kızamık – kabakulak – kızamıkçık, tetanoz ve diğer hastalıklara karşı aşılarının tam olması gerekir.

Ancak kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve su çiçeği gibi bazı aşılar uzun süreli bağışıklık sağladığından hamile kadınların ikinci hamileliklerinde tüm aşıları tekrar yaptırmalarına gerek yoktur.

Ancak kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve su çiçeği gibi bazı aşılar uzun süreli bağışıklık sağladığı için hamile kadınların ikinci hamileliklerinde tüm aşıları tekrar yaptırmalarına gerek yoktur. Çocuklar ve yetişkinlerin, özellikle de hamile annelerin yılda bir kez grip aşısı olmaları gerekir. Bunun amacı en koruyucu antikorları elde etmek ve her yıl yeni grip türlerine yanıt vermektir.

    • İkinci hamileliğimde kaç ay aşı yaptırmam gerekiyor ve ne tür aşı yaptırmam gerekiyor?

Hamile olan ancak grip aşısı yapılmamış hamile anneler, hem anne hem de fetüse hastalık önleyici antikorlar sağlamak için hamilelik sırasında, tercihen hamileliğin ikinci trimesterinden itibaren koruyucu aşılar alabilirler. Şu anda hamilelere uygulanan grip, tetanoz, boğmaca – difteri – tetanoz gibi aşıların tamamı inaktif aşılardır, ölü patojenler içerirler,

Bu nedenle hastalığa neden olmaları veya hamile kadınların ve fetüslerin sağlığını etkilemeleri pek olası değildir.

    • Hamileler için ikinci tetanoz aşı takvimi

İkinci kez hamile kalan veya daha önceki bir hamilelikte üç temel aşı veya iki aşı yaptıran kadınların, hamileliğin ikinci trimesterinde tetanoz içeren bir aşı ile aşılanması gerekir. Tetanoz, boğmaca ve difteri içeren üçü bir arada aşı, anne ve bebeği yalnızca tetanozdan korumakla kalmayıp aynı zamanda diğer iki tehlikeli bulaşıcı hastalık olan boğmaca ve difteriden de koruduğu için en iyi şekilde koruyacaktır.

    • Hamile anneler doğumdan sonra aşılanmalı

Kadın doğum uzmanları hamile kadınlara doğumdan hemen sonra bazı aşılar önerebilir. Doğum yaptıktan sonra aşı olan anneler hastalıklardan korunabilir ve bazı antikorları anne sütü yoluyla bebeklerine geçirebilirler. Hamilelikten önce veya hamilelik sırasında aşı yaptırmadıysanız, doğumdan sonra aşı olmanız özellikle önemlidir.

    • Hamile anneler için aşı yeri

Aşılama koruyucu sağlık ocaklarında, doğum hastanelerinde veya genel hastanelerde yapılabilir. Büyük şehirlerde hamile anneler, güvenliği ve kaliteyi sağlamak için şehrin koruyucu sağlık merkezlerine veya büyük hastanelere veya Sağlık Bakanlığı tarafından lisanslı saygın tesislere gitmelidir.

Anneye yönelik aşılama uygulamalarının doğru bir şekilde kaydedilmesi önemlidir. Bu bilgiyi gebelik öncesi doktorunuzla ve doğum öncesi bakım sağlayıcınızla paylaşmak, doktorunuzun hamilelik sırasında hangi aşıları yaptırmanız gerektiğine ve ne zaman yaptırmanız gerektiğine karar vermesine yardımcı olacaktır.

Hamile bir kadının emzirmeyi planlaması veya emzirmesi durumunda aşı yaptırmak güvenli midir?

Anne emzirmeyi planlasa bile bu aşı tamamen güvenlidir. Ulusal Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, aile seyahati veya belirli ülkelere seyahat gibi kaçınılmaz durumlar dışında emziren kadınlara sarıhumma aşısı yapılmasını önermemektedir. Emziren hamile bir anneyseniz en iyi tavsiyeyi almak için doktorunuza danışın.

Sonuçlandırmak

Hem annenin hem de fetüsün gelişimini etkileyebilecek tehlikeli hastalıklardan korunmanın en iyi yolu, hamile annelere ilk kez aşı yaptırmaktır. Bu nedenle kendilerini ve çocuklarını tehlikelerden korumak için annelerin hamilelik öncesinde ve hamilelik sırasında aşılarını eksiksiz yaptırmaları gerekmektedir.

 

Website: https://wilitr.com/

Fanpage: https://www.facebook.com/wilimedia.en

Mail: Admin@wilimedia.com

Đóng