Hamileliğin Son 3 Ayında Karın Ağrısı

Hamileliğin Son 3 Ayında Karın Ağrısı: Hamile Annelerin Bilmesi Gerekenler

Hamile kadınların her zaman özel bakıma ihtiyacı vardır. Hamile kadınlar vücutlarındaki küçük değişikliklerden her zaman endişe duyarlar. Bazı hamile anneler, hamileliğin son aylarında alt karın ağrısı hissedebilirler. Ancak karın ağrısı her zaman doğumun bir belirtisi değildir, birçok farklı nedene bağlı olabilir.

Peki Hamileliğin Son 3 Ayındaki Karın Ağrısı Tehlikeli Midir? Hamile anneler doğuma hazırlık belirtilerini tam olarak bilmelidir. Aşağıdaki paylaşımla bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için Wilimedia‘ya katılalım!

Hamilelikte mide ağrısı normal midir?

Hamileliğin Son 3 Ayında Karın Ağrısı

Karın ağrısı, hamileliğin erken döneminde fetüsün rahim duvarına yerleşmeye başlamasıyla ortaya çıkan yaygın bir semptomdur. Rahim büyüyen hamileliğe uyum sağlamak için esnemek zorunda kaldığında üçüncü trimesterde karın ağrısı yeniden ortaya çıkabilir. Bazı kadınlar gastroözofageal reflü veya karında gerginlik hissi nedeniyle mide yanması yaşarlar.

Hamileliğin Son 3 Ayındaki Karın Ağrısı aşağıdaki gibi ciddi nedenlerden kaynaklanmaktadır:

    • Şiddetli karın ağrısı hamile kadının dayanma gücünün ötesindedir.
    • Karın ağrısı ve vajinal kanama.
    • Durmayan karın krampları.
    • Ateş, baş dönmesi, kan basıncında artış, baş ağrısı, nefes almada zorluk, görme bozuklukları ve yorgunluğun eşlik ettiği karın ağrısı.
    • Vücudun bir bölgesinde veya tüm vücutta sarılık, gözlerde sararma ve kaşıntının eşlik ettiği karın ağrısı
    • Baş dönmesi ve bayılma ile birlikte karın ağrısı.
    • Karın ağrısı, idrar yapmada zorluk veya idrarda kan
    • Bir saatte dört defadan fazla kasılmalar doğumun belirtisi olabilir. Eğer bu durum 37. haftadan önce gerçekleşirse, erken doğuma yol açabileceği için hamile annelerin dikkatli olması gerekir.

Bu nedenle hamile kadınların, hamileliğin son aylarında alt karın ağrısı hissettiklerinde subjektif davranmamaları gerekir. Hamile annelerin, fetüsün hayatını tehdit edebilecek tehlikeli semptomları varsa derhal değerlendirilmesi gerekir. Hamile annenin hem kendisinin hem de bebeğinin sağlığı için düzenli kontrollerden geçmesi, diyet ve aktivite önerileri alması gerekir.

Hamilelerin Hamileliğin Son 3 Ayında Karın Ağrısı Olması Bu Durumun Sebebidir

Hamileliğin Son 3 Ayında Karın Ağrısı

Hamile kadınlar genellikle son ayda alt karın ağrısı yaşadıkları için erken doğum olasılığından endişe duyarlar. Özellikle bu belirti normal gebelik reaksiyonlarından farklı olabilir. Ayrıca Braxton Hicks kasılmaları olarak da bilinen yalancı doğum, doğumla en kolay karıştırılan bir semptomdur. Peki hangi ayrım gerekli?

Gebeliğin üçüncü trimesterinde karın ağrısına yol açabilecek faktörler şunlardır:

Doğum yapmak üzere olduğunuzu gösteren işaretler

Hamile kadınlarda sıklıkla karın ağrısı, amniyotik sıvı sızıntısı, sırt ağrısı veya mukus tıkacının ayrılması varsa, bu doğumun bir işareti olabilir ve bebek doğmak üzeredir. Bu nedenle hamile anneler sakin kalmalı ve ayrıntılı talimatlar almak için tıbbi personele başvurmalıdır.

Hamile kadınlarda yalancı doğum ağrısı (Braxton Hicks kasılmaları)

Fizyolojik kasılmalar olarak da bilinen yalancı doğum kasılmaları 2. veya 3. trimesterde ortaya çıkabilir. Braxton Hicks alt karın ağrısı genellikle 30 saniye ile 1 dakika kadar sürer ve ağrıya neden olur. Hamile anne streslidir ve alt karın ağrısı vardır ancak karın bölgesi açılmaz. serviks, rahim ağzı. Hamile kadınlarda son üç aydan küçük Braxton Hicks kasılmalarına bağlı karın ağrısı normal bir işaret olduğundan annelerin endişelenmesine veya korkmasına gerek yoktur.

Yaklaşan doğumun belirtileri

    • Hamile kadınlar, hamileliğin son aylarında sürekli ve uzun süreli karın ağrısı yaşarlar.
    • Semptomlar arasında amniyotik sıvı sızıntısı, mukus tıkacının ayrılması ve sırt ağrısı yer alır.

Annenin durumu belirlendikten sonra doğum belirtileri varsa hemen hastaneye gitmesi gerekir.

Kabızlık

Hamile kadınlarda sıklıkla anoreksi, iştahsızlık ve bazen de kontrol edilemeyen istekler görülür. Hamile kadınlarda kabızlık, bilimsel olmayan beslenmeden, besin eksikliğinden ve vücuda çok fazla yiyecek tüketilmesinden kaynaklanabilir.

Alt karın bölgesinde şiddetli ağrı, rahmin bağırsak duvarına sürekli sıkışması veya bağırsak hareketliliğini azaltan Progesteron düzeylerinin hızlı yükselmesi nedeniyle de ortaya çıkabilir. Hamile kadınların bu durumu çözmek için hafif, uygun bir diyet ve egzersiz rejimi oluşturması gerekir.

Karaciğer ve safra kesesi

Karın ağrısı hamilelik sırasında sık görülen bir semptomdur. Sağ üst tarafta, kaburgaların altında veya yakınında meydana gelen karın ağrısı, karaciğer veya safra kesesinden kaynaklanabilir. Hamile kadınlar bulantı, kusma veya kramp, sarılık ve kaşıntı yaşayabilir. Hamilelik sırasında meydana gelen hormonal değişiklikler nedeniyle bu duruma “gebelik kolestazı” adı verilir.

Üst karın ağrısı, bulantı ve dışkı renginde değişiklikler pankreatit belirtileridir. Pankreatit enfeksiyona ve yaralanmaya neden olur. Hamile kadınlar, durumun sağlıklarını ciddi şekilde etkileyip etkilemediğine bağlı olarak hastaneye kaldırılıp kaldırılmayacağını düşünmelidir.

Cilt sıkılaştırma

Fetüs geliştikçe rahim büyüdükçe karın bölgesindeki deri de gerilir. Hamilelik sırasında gergin cildin belirtileri, karnın derinliklerinde değil, cildin dışında kaşıntı ve ağrıyı içerebilir.

Karın bölgesine hafifçe masaj yapılarak, sıcak banyo yapılarak ve losyon uygulanarak cilt gerginliği azaltılabilir.

Mideden reflü, şişkinlik

Hamile kadınların yaklaşık %17 ila %45’inde mide yanması görülür; bu yaygın bir semptomdur, fetüs büyüdükçe karın basıncı bu asit reflü durumunu artırabilir.

Ağrı göğse doğru uzanıyor ve göğüs kemiğinin arkasında yanıyorsa asit reflüden kaynaklanıyor olabilir. Semptomları iyileştirmek için hamile kadınlar bazı reçetesiz mide ekşimesi ilaçlarını kullanabilir, daha küçük öğünler yiyebilir ve daha az asit tüketebilir.

Mide ağrısı annenin çok egzersiz yapmasından kaynaklanıyor

Doktorlar hamile kadınlara ve doğum yapacak annelere hafif aktiviteler yapmalarını tavsiye ediyor. Şiddetli karın ağrısına neden olabileceği için merdiven çıkmak, çok yürümek, ağır cisimler kaldırmak gibi zorlu aktivitelerden kaçınmalıdırlar. Daha tehlikelisi, şiddetli egzersizin, zarların erken yırtılmasına, zarların erken yırtılmasına vb. neden olabilecek kazalara neden olma riski vardır.

Bu nedenle anneler sıklıkla karın ağrısı yaşıyorsa uygun fiziksel aktiviteler yapmaya dikkat etmeli, yavaş yürümeli, bu durum sık sık yaşanıyorsa hemen doktora başvurmalıdır.

Hamileliğin son 3 ayındaki karın ağrısı hamileler için tehlikeli midir?

Hamileliğin Son 3 Ayında Karın Ağrısı

29 haftalık hamile, 30 haftalık hamile veya 32 haftalık hamile annelerde karın ağrısı normal kabul edilir ve kabızlığa, pelvik kas gerginliğine, Braxton-Hicks kasılmalarına, pelvik kramplara ve çok fazla hareket veya fetal darbeye bağlı olabilir. Annenin ağrılarının çoğu kendi kendine ortadan kalkacak veya annenin yaşam tarzı ve diyetinin değiştirilmesiyle iyileşecektir.

Şiddeti ve sıklığı giderek artan açık, aralıklı veya donuk karın ağrısı, yaklaşan doğumun ortak bir işareti olabilir. Ancak hamile annelerde şiddetli, sürekli ağrı, acil muayene ve tedavi gerektiren tehlikeli bir işaret olabilir. Hamile kadınlar aşağıdaki gibi tehlikeli durumlarda olabilir:

    • Plasenta aniden ayrıldı

Hamile kadının rahmi, plasenta (bebeğe besin sağlayan organ) ile el ele gidecektir. Ancak bir takım farklı olumsuz etkiler nedeniyle, anne doğuma başlamadan önce fetüs rahim duvarından ayrılabilir.

Hamile kadınlar özel bölgeden kanama, karın ağrısı ve rahim hassasiyetini fark edeceklerdir. Ektropiyon tehlikeli ve yaşamı tehdit eden bir durum olduğundan hamile kadınların hamile kaldıktan hemen sonra doktora başvurmaları gerekir.

    • İdrar yolu ile ilgili hastalıklar

Hamileliğin son aylarındaki karın ağrısı idrar yolu enfeksiyonunun belirtisi olabilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün istatistiklerine göre hamile kadınların yüzde onuna kadar bu durumla karşılaşma riski vardır. Aşağıdaki belirtiler yaygındır:

+ Kasık kemiği veya pelvisin üzerinde şiddetli karın ağrısı
+ İdrar yaparken ağrı, yanma, rahatsızlık, ani ve sık idrara çıkma ama az idrar, balık kokusunda idrar
+ Şiddetli vakalar: Hamile kadınlarda ateş, titreme, şiddetli karın ağrısı ve idrarda irin veya kan görülür.

Bu durum erken teşhis edilmediği takdirde erken doğum riskine yol açarak anne ve çocuğun tehlikeye girmesine, hatta hayati tehlikeye yol açabilir. Bu işaretleri görürseniz, zamanında tedavi için hızla hastaneye gidin.

Hamile Kadınların Hamileliğin Son 3 Ayındaki Karın Ağrısı Nasıl Geçer?

Hamileliğin Son 3 Ayında Karın Ağrısı

Bol su içmelisiniz.

Hamile kadınların vücuda yeterli su sağlamak için her gün en az iki litre su içmesi gerekir. Defalarca içmelisiniz, her seferinde yaklaşık 1 bardak 250ml içmek yeterlidir.

Lif içeren süt takviyesi yapın.

Sekizinci aydaki hamile anneler, kabızlığa bağlı alt karın ağrısı yaşarlarsa günlük beslenmelerini değiştirmelidirler.

Hamile anneler, bağırsak hareketlerini iyileştirmeye ve bağırsak hareketlerini uyarmaya yardımcı oldukları için lif ve magnezyum açısından zengin gıdaları daha fazla desteklemelidir. Anneler ayrıca alt karın ağrısına neden olan kabızlığı iyileştirmek ve azaltmak için bu besin maddesini içeren daha fazla süt içmelidir.

Kalsiyum, vitamin ve mineral bakımından zengin besinler sağlayın.

Bol miktarda lif tüketmek sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Vitaminler ve mineraller aynı zamanda annenin sağlığı ve fetüsün gelişimi için de faydalıdır.

Baharatlı, yağlı yiyeceklerden, şekerden, tuzdan vb. kaçının.

Hamile kadınlarda kabızlığın ana nedenlerinden biri bu besinlerdir. Bu nedenle sindirimi iyileştirmek için hamile annelerin hamileliğin son aylarında bu gıdaları yemekten kaçınmaları gerekir. Aksi takdirde hamile annelerde alt karın bölgesinde ağrı, baskı ve ağırlık oluşmasına neden olur.

Çok dar kıyafetler giymeyin.

Hamile anneler de hamileliğin sekizinci ayında rahat kıyafetler giyerek alt karın ağrısını önleyebilirler. Dar kıyafetler vücudun sıkışmasına neden olur, büyüyen fetüse baskı yaptığı için hamile anneleri rahatsız eder, bebeğin gelişimini etkiler, bu nedenle annelerin hamileliği boyunca rahat kıyafetler seçmesi gerekir.

Uygun şekilde egzersiz yapın.

30 haftalık hamile olan anneler, 32 haftalık hamile olduklarında alt karın ağrısı veya aralıklı karın ağrısı yaşayabilirler. Bu nedenle annelerin bu durumu yaşamamak için sadece orta düzeyde iş yapmaları ve hafif egzersiz yapmaları gerekmektedir. Hamileliğin son aylarındaki hamile anneler sağlıklarını iyileştirmek ve doğuma hazırlanmak için yoga, pilates veya kegel egzersizleri yapabilirler.

Hamileliğin son ayında hamilelik sırasında diğer notlar:

• Herhangi bir anormalliğin belirlenmesi için ağrı yakından izlenmelidir.

• Hamileliğinizin son ayındayken hareket ederken dikkatli olun.

• Zihninizi rahat tutun ve her gün yeterince uyuyun.

• Erken doğumu önlemek için hamileliğin son ayında seks yapmayın.

Hamileliğin son ayında alt karın ağrısı, fetüsün normal şekilde geliştiğinin veya hamile kadının normal değişiklikler geçirdiğinin bir işareti olabilir. Ancak anneler öznel olmamalıdır!

Sonuçlandırmak:

Lütfen kendi mide ağrısı probleminiz hakkında dikkatlice ve ayrıntılı olarak okuyun. Dayanamayacağınız derecede inatçı, şiddetli karın ağrınız varsa hemen hastaneye gitmeniz önemlidir; Vajinadan kan akan karın ağrısı, geçmeyen düzenli kasılmalar, hamile kadınların septik şok yaşaması

Kendinizin ve doğmamış bebeğinizin güvenliğini sağlamak için. Fetüsün sağlıklı durumunu sağlamak için annelerin makul bir diyet, iyi bir yaşam tarzı ve düzenli doğum öncesi kontrollere uyması gerekir.

Yukarıda “Hamileliğin son 3 ayında karın ağrısı olması sakıncalı mıdır?” sorusuna ilişkin bilgiler yer almaktadır. Kadınlar daha fazla bilgiyi okuyabilir ve başvurabilir. Her durumda paniğe kapılmayın, sakin olun ve uygun bir çözüm bulun. Size sağlık diliyorum ve daha fazla sağlık bilgisi için Wilimedia‘yı takip etmeyi unutmayın!

 

Website: https://wilitr.com/

Fanpage: https://www.facebook.com/wilimedia.en

Mail: Admin@wilimedia.com

Đóng