Hamileliğin İlk 3 Ayı: Bilinmesi ve Dikkat Edilmesi
- Hamileliğin İlk 3 Ayı: Bilinmesi ve Dikkat Edilmesi
- trimester'nin tanımı nedir?
- Hamileliğin İlk 3 Ayı ve Fetal Gelişim:
- Hamile annelerin hamileliğin ilk 3 ayındaki belirtileri:
- Hamileliğin İlk 3 Ayı ve Fetüse Nasıl Bakılacağı:
- Haftalar boyunca fetüsün gelişimini öğrenelim:
- Haftalar boyunca fetüsün gelişimini öğrenelim:
- İlk üç ayda hamile kadınlar için menü
- Sonuçlandırmak:
Hamileliğin İlk 3 Ayı: Bilinmesi ve Dikkat Edilmesi
Hamilelik bir kadının yolculuğunda önemli ve inanılmaz derecede heyecan verici bir aşamadır. Hamileliğin her aşaması benzersiz deneyimler getirir ve dikkat gerektirir. Bu makale ayrı bir dönem olan hamileliğin ilk üç ayına odaklanacaktır.
Hamileliğin İlk 3 Ayı, hamile anne ve fetüsün vücudunda birçok önemli değişikliğin yaşandığı dönemdir. Her hamile anne mutludur çünkü hamileliğin erken dönemlerinde anne olmak üzeredir. Ancak sevinç endişeyle birlikte gelir çünkü bebeğinizin sağlıklı doğması için bebeğinizin sağlığına nasıl dikkat edeceğinizi bilmiyorsunuz.
Üç aylık dönem kavramı, ilk kez hamile kalan anneler için oldukça yenidir. Hamile anneler, fetüsün yaşını ve fetal gelişim döngüsünü bilmek suretiyle üç aylık dönemi daha iyi anlayabilir ve bu da çocuklarının daha iyi gelişmesine yardımcı olabilir. Üç aylık dönem ve hamile annelerin Hamileliğin İlk 3 Ayında bilmesi ve not etmesi gerekenler hakkında daha fazla bilgiyi Wilimedia ile aşağıda bulabilirsiniz!
trimester’nin tanımı nedir?
Hamile anneler hamileliğin üç aşamasından geçer ve her aşama bir trimestere karşılık gelir. En basit hesaplama 13 haftaya bölüp trimesterin sonuna bir hafta eklemektir. Anneler aşağıdakileri hesaplayarak gebeliklerini daha yakından takip edebilirler:
-
- Birinci üç aylık dönem: Son adetinizin ilk gününde başlar ve üçüncü haftanın sonuna kadar sürer. Anneler bu noktadan itibaren saymaya başlayabilirler çünkü vücut son adet döngüsü sırasında yumurtlama ve hamileliğe hazırlanmakla meşguldür.
- İkinci üç aylık dönem: On dördüncü haftada (son adet döneminin başlangıç günü) başlar ve on yedinci haftaya (gebeliğin son günü) kadar sürer.
- Son üç aylık dönem: 28. haftada başlar ve doğumla biter.
Hamileliğin İlk 3 Ayı ve Fetal Gelişim:
Hamileliğin İlk 3 Ayında en önemli şey fetal gelişimdir. Her ne kadar fetüs küçük bir hücre olarak başlasa da her hafta temel şekil ve organlara sahip küçük bir organizmaya dönüşür. Haftalara göre fetal gelişim aşağıda sunulmuştur:
-
- 1 ila 3. Haftalar: Embriyonik hücreler bölünmeye ve rahme doğru hareket etmeye başlar. Fetüs göbek kordonunda anne ve fetus kanının içinden geçmesine izin veren bir tüp oluşturur.
- Dördüncü ila yedinci haftalar: Fetüsün kalp, beyin, gözler ve kulaklar gibi temel organları oluşmaya başlar.
- Sekiz ila on ikinci haftalar: Fetüs hızla gelişir ve karaciğeri, böbrekleri ve akciğerleri oluşturmaya başlar.
- On üçüncü ila on altıncı hafta: Fetüste temel tanımlayıcı özellikler gelişmeye başlamıştır.
Hamile annelerin hamileliğin ilk 3 ayındaki belirtileri:
Hamileliğin ilk ayında anne vücudu pek çok değişikliğe uğrayacak ve hamilelik sinyalleri de değişecektir. Bu arada, son seks yaptıktan sonra tüm semptomları izlemelisiniz. Özellikle yakın zamanda çocuk sahibi olmayı planlayan çiftler için fetüsün kapsamlı gelişiminin sağlanması çok önemlidir.
Uzmanlar, annelerin hamileliğin erken dönemlerini kolayca tespit edebilmeleri için aşağıdaki belirtilerden bazılarına dikkat etmelerini tavsiye ediyor:
-
- Göğüslerde ağrı gibi değişiklikler olur: kaşıntı, meme uçlarında artan hassasiyet ve areolanın koyulaşması.
- Normal sık idrara çıkma: Artan kan hacmi ve uterus nedeniyle mesane üzerindeki artan baskıdan kaynaklanır.
- Yorgunluk: Hamilelik sırasında sıklıkla enerji eksikliği ve uyku hali hissedersiniz. Kan şekeri seviyesindeki değişiklikler nedeniyle hamile kadınlarda baş dönmesi ve baş ağrısı da yaşanabilir.
- Sabah bulantısı ve mide bulantısı: En sık görülen hamilelik belirtilerinden biridir. Şu anda hamile kadınların %85’e kadarı sabah bulantısı yaşamaktadır. Sabah bulantısı ilk üç aylık dönemin tamamı boyunca sürebilir ve hamile annenin vücudunda meydana gelecek hormonal değişikliklerin bir sonucudur.
- Ruh hali değişiklikleri: Üzüntü ve sinirlilik. Hamile kadınlar sıklıkla ağlarlar ve diğer insanlara göre daha hassastırlar.
Son cinsel ilişkiden sonraki üç ay içinde belirtilerin olup olmadığını kontrol etmek için proaktif olarak hamilelik testi satın alabilirsiniz. Hamilelik testi sonuçları iki çizgi gösteriyorsa, fetüsün en eksiksiz konsültasyonu ve bakımı için derhal bir tıbbi tesise gitmeli ve derhal bir doğum ve jinekolojik muayeneden geçmelisiniz.
Hamileliğin İlk 3 Ayı ve Fetüse Nasıl Bakılacağı:
İlk üç aylık dönemde, özellikle de hamileliğin ilk üç ila on üç haftasındaki düşüklerin birçok nedeni vardır. Bu nedenle kadınlar çoğu zaman hamile olduklarını bilmezler, dolayısıyla bu talihsiz durumla karşılaşmamak için hamilelik belirtilerini erkenden öğrenmelisiniz!
İlk üç ayda fetüs hala eksik ve zayıftır, bu nedenle bebeğinize uygun şekilde bakmak için aşağıdakilere dikkat etmelisiniz:
-
- Daha önce hamile kaldıysanız, sizin ve fetüsünüzün sağlığı açısından tekrar hamile kalmak için yaklaşık 24 ay bekleyin. Hamilelik ve doğum birbirine çok yakın olduğunda erken doğum oranı artar.
- Koşma, tırmanma, ip atlama gibi zorlu aktivitelerden kaçının.
- Anneler yoga, yürüyüş veya yüzme gibi hafif fiziksel aktivitelere katılmalıdır.
- Aşılamayı doktorunuzun belirttiği şekilde sürdürün.
- Alkol, bira, sigara ve diğer uyuşturucular gibi uyarıcıları kullanmaktan kaçının.
Haftalar boyunca fetüsün gelişimini öğrenelim:
Hamileliğin İlk 3 Ayı – iyi fetal gelişim belirtileri:
Annenin vücudu, fetüsün gelişmesi için en iyi koşulları yaratmak amacıyla hamileliğin birinci ayından üçüncü ayına kadar sürekli olarak değişecektir. Uzmanlar, fetüsün ilk trimesterde iyi geliştiğine dair aşağıdaki belirtileri önermektedir:
-
- Hamile kadınlarda sabah bulantısı belirtileri görülür.
- Hamile kadınlar her ay eşit ve istikrarlı bir şekilde kilo alırlar.
- Göğüs bölgesinde gerginlik hissi ve değişiklikler.
- Hamile kadınların kan şekeri sabit kalır.
- İstenilen indekse göre geniş bel çevresi.
- Doğum öncesi ziyaretten sonra fetal göstergeler stabil bir şekilde gelişti.
Hamileliğin ilk 3 ayındaki anormal durumlar:
İyi işaretler görmek isteseniz de, istenmeyen durumlardan kaçınmak için derhal tespit edip tedavi etmek için anormal belirtilere de dikkat etmeniz gerekir:
-
- Şiddetli sabah bulantısı belirtileri.
- Alt karın ağrısı ve kanama.
- Çok fazla vajinal akıntı ve kaşıntı.
- Ağrılı idrara çıkma ve rahatsızlık.
Haftalar boyunca fetüsün gelişimini öğrenelim:
Hamileliğin İlk 3 Ayı ve bu dönemde kaçınılması gerekenler:
Çoğu hamile anne, ilk üç aylık dönemde hâlâ “anne olduklarını hissetmiyor”, bu nedenle genellikle zararsız görünen alışkanlıkları sürdürüyorlar. Ancak bu süre zarfında dikkatli olun çünkü bebeğiniz henüz çok yeni bir fetüstür ve korunması gerekir. Uzmanlar hamile annelere aşağıdakilerden kaçınmalarını tavsiye ediyor:
-
- Radyasyondan kaçının: ofisteki dizüstü bilgisayarlar, tabletler veya telefon dalgaları veya wifi gibi cihazlardan.
- Oje ve saç boyasını sınırlayın: Oje ve boya gibi güzellik ürünlerinde bulunan kimyasalların fetüse zarar verebileceğini kanıtlayan bir araştırma olmasa da, daha fazla kimyasala maruz kalmak daha iyi olacaktır.
- Çok yüksek veya çok sivri uçlu ayakkabı giymekten kaçının: Bu aşamadayken, beş santimetreden yüksek topuklu veya topuklu ayakkabı giymemelisiniz çünkü bunlar takılıp düşmeye yol açarak istenmeyen düşük yapma riskini artırabilir.
- Kesinlikle tütüne maruz kalmayın: sigara içmek ve tütüne maruz kalmak dahil. Annelerin hamilelik sırasında sık sık sigara dumanına maruz kalması, birçok bebeğin erken doğmasına, doğum kusurlarına ve gelişimsel gecikmelere maruz kalmasına neden oluyor.
- Çalışmaktan veya heyecan verici oyunlara katılmaktan kaçının: Anneler bu dönemde heyecan verici oyunlara katılmaktan kaçınmalıdır çünkü bunlar bebeğin gelişimini etkileyebilir. Anneler hamilelik kitaplarından hafif egzersizler öğrenmeli ve ağır kaldırmaktan kaçınmalıdır. Aynı zamanda heyecan verici oyunlardan da kaçının çünkü bunlar dolaylı olarak fetüsü etkileyebilir.
- Uzun süre ayakta durmaktan veya oturmaktan kaçının: Annenin vücudu değişecek ve hamilelik boyunca birçok ağrı ve sızı belirtisi yaşayabilir. Bu nedenle sürekli ayakta durmak veya oturmak zorunda kalmak diz ağrısı ve ödem riskini artırır. Anneler otururken sırtlarını düz tutmalı ve bacaklarını gevşetmelidir. Bacak bacak üstüne atarak oturmak varisli damarlara neden olur.
- Sıcak banyoyu çok uzun süre yapmayın: Hamile anneler genellikle rahatlamak için sıcak banyo veya banyo yaparlar ancak bu aşamada dirençleri değişerek soğuk algınlığına yol açabilir. Bu durum bebeği etkileyebilir ve hamile annelerin dikkatli olması gerekir.
Hamileliğin ilk üç ayında karın ağrısı:
Bazı hamile kadınlar ilk trimesterde karın ağrısı çekmeye başlar. Bu ağrılar nadir ve süreklidir. Bu ağrının nedeni hamile annenin rahminin genişlemesidir. Annenin bağlarının gerilmesi nedeniyle ağrıları var. Bu ağrılar tehlikeli olmadığından hamile annelerin endişelenmesine gerek yoktur.
Ayrıca düşük yapma olasılığı konusunda endişelenmek de tamamen normaldir. Bu zihniyet genellikle ilk haftalarda olur. Bu nedenle çoğu hamile kadın, ilk üç aylık dönem bittiğinde kendini biraz daha güvende hissedecektir.
Hamileliğin ilk 3 ayında annenin vücut şekli sonradan değişir mi?
Şu anda annenin figürü hamilelik öncesine göre pek değişmedi. Bazı yaygın değişiklikler şunları içerir:
On iki haftada annenin rahmi pelvisten dışarı çıkmaya başlar ve alt karın bölgesinin dışarı çıktığını görmek yaygındır. Ancak bu işaret her zaman herkeste belirgin değildir; Çocuk sahibi olan kişilerde bu işaret genellikle daha belirgindir.
Hamile annelerin göğüsleri de normalden daha büyük olacaktır, bu nedenle hamile annelerin rahatsızlık duymasını önlemek için doğru beden sutyeni almaya hazırlıklı olun.
İlk üç aylık dönemde hamilelik kontrol programı:
Hamileliğin ilk üç ayı çok önemlidir.
Hamileliğin ilk 3 ayında anne adaylarının diyet ve egzersiz kontrolüne ek olarak düzenli hamilelik kontrollerine de dikkat etmeleri gerekmektedir.
-
- İlk muayene:
Fetüs 5 ila 8 haftalık olduğunda annenin hamile olup olmadığını ve fetüsün doğru pozisyonda olup olmadığını öğrenmek için doktora gitmesi gerekir.
Ayrıca annenin tansiyonu, boyu ve kilosu da ölçülecek.
HCG düzeylerini ölçerek, idrar testleri ve ultrason kan testleri yaparak gebelik yaşını ve doğum tarihini belirleyin.
-
- İkinci muayene:
Hamile kadınlar, fetüs 8 haftalık olduğunda tekrar sağlık kontrolünden geçmelidir.
İlk ziyarette olduğu gibi kafa muayenesi, fetal ve embriyo kalp değerlendirmesi gibi temel testler yapılacaktır.
-
- Üçüncü muayene:
Fetüsteki doğum kusurlarını taramak için annelerin üçüncü doğum öncesi muayenelerini 12. hafta civarında yaptırmaları gerekir.
İlk üç ayda hamile kadınlar için menü
Hamile anneler hamileliğin ilk 3 ayında ne yemeli?
Hamile kadınlar için ilk üç ayda beslenme rejimi, başta B9 vitamini, demir ve kalsiyum olmak üzere vitamin ve mineralleri artırmaya odaklanmalıdır. Hamileliğin ilk üç ayında ceviz, badem, esmer ekmek, papaya, avokado ve yeşil sebzeler gibi folik asit açısından zengin bazı doğal besinleri menünüze dahil etmelisiniz.
Bebeğinizin daha kapsamlı gelişmesini istiyorsanız besin açısından zengin olan et, balık ve yumurtayı günlük beslenmenize eklemelisiniz. Her türlü gıda temiz, güvenli ve dikkatli bir şekilde işlenmiş olmalıdır.
Ürün uzmanlarına göre bu hassas dönemde hamile annelerin daha az ıspanak, yeşil papaya ve ananas yemesi gerekiyor çünkü bunlar fetüsün gelişimini engelleyebilir ve anne için hoş olmayan semptomlara neden olabilir.
İlk üç ay boyunca, hamilelere yönelik ağızdan alınan herhangi bir ilaç, fonksiyonel gıda veya süt, reçetesiz ilaçlar da dahil olmak üzere, kullanmadan önce içeriği konusunda doktora danışılmalıdır. Bu dönemde taze süt tüketmemelisiniz çünkü anne ve bebekte kısırlığa neden olabilir. Fetüsün sağlığını sağlamak için doktor anneyi yüksek kaliteli anne sütü yemeye teşvik edecektir.
Ayrıca hamilelik sırasında uyarıcıların (meşrubat, çay, alkol, kahve vb.) kullanımının önerilmediğini de belirtmek gerekir.
Sonuçlandırmak:
Hamileliğin İlk 3 Ayı kesinlikle hamile annelerin en çok duygulandığı dönemdir. Wilimedia, bu makalenin size fetal gelişim hakkında genel bir bakış sunacağını ve bebeğinizin sağlığına nasıl dikkat edeceğiniz konusunda öneriler sunacağını umuyor.
Website: https://wilitr.com/
Fanpage: https://www.facebook.com/wilimedia.en
Mail: Admin@wilimedia.com