Hamile Kadınlar Grip Olur: Nedenleri ve 7 İpucu
- Hamile Kadınlar Grip Olur: Nedenleri ve 7 İpucu
- Grip nedir?
- Hamile Kadınların Grip Olmasının Nedenleri:
- Grip ile soğuk algınlığı arasındaki farkı nasıl anlayacağınızı öğrenin
- Hamile Kadın Dikkat Eksikliğinden Gribe Yakalanıyor
- Grip ve Soğuk Algınlığı Belirtileri Olan Hamile Kadınlar
- Hamile Kadınların Grip Olmaları Fetüsü Etkiler mi?
- Hamile bir kadın gribe yakalanırsa ne yapmalı?
- Hamile kadınlarda gribi önlemenin etkili yolları:
- Sonuçlandırmak:
Hamile Kadınlar Grip Olur: Nedenleri ve 7 İpucu
Tıp, hamile kadınlarda gribi tedavi etmekte zorluk çekiyor çünkü tedaviler hem hamile kadını hem de fetüsü etkileyebilir. Grip kişiden kişiye yayılabilir. Bunlar arasında küçük çocuklar, yaşlılar ve hamile kadınlar hastalığa en duyarlı olanlardır.
Hamilelik sırasında hamile kadınlar hapşırma, burun akıntısı, boğaz ağrısı, hatta öksürük, üşüme, vücut yorgunluğu ve halsizlik yaşayabilir. Peki hamile anneler üşüttüğünde ne zaman doktora başvurmalıdır? Hamile kadınlar soğuk algınlığına yakalandıklarında ne yapmalı? Hamile kadınlar için yedi etkili grip önleme yöntemini incelemek için Wilimedia‘ya katılın!
Grip nedir?
Gribin nedeni akut solunum yolu viral enfeksiyonlarıdır. İnfluenza A’da genellikle 15 H hemaglutinasyon antijeni (H1-H15) ve 9 N nötralize edici antijen (N1-N9) bulunur.
Hastalık genellikle 7 ila 10 gün sürer ve çoğu insan tamamen kendi kendine iyileşir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ciddi komplikasyonlara neden olabilir ve hatta ölümcül olabilir.
Hamile Kadınların Grip Olmasının Nedenleri:
Sık hapşırma, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve öksürük gribin belirtileridir. Hamilelik sırasında nezleye yakalanan hamile kadınlar, bu durumun uzun süre devam etmesi halinde sağlık sorunları yaşayabilir ve fetüsü etkileyebilir.
Bu nedenle soğuk algınlığının nedenlerini bilmek hamile annelerin hastalıktan korunmalarına yardımcı olacaktır. Aşağıdaki subjektif ve objektif faktörler Hamile Kadınların Grip Olmasına Neden Olmaktadır:
-
- Öznel faktörler
Hamilelik sırasında kadınların hormonları değişir ve bu da bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Patojenler hamile kadının vücuduna girdiğinde hamile kadının vücudu daha hassas hale gelir.
-
- Nesnel faktörler
Hava değişiklikleri ve çevredeki yaşam ortamındaki değişiklikler nedeniyle hamile kadınların vücutları da patojenlerin saldırılarına karşı daha duyarlıdır.
Ayrıca hamile bir kadının bu süre zarfında grip olan kişilerle temas etmesi halinde vücudunda çapraz enfeksiyon oluşabilir. Çünkü gribe neden olan virüs, hasta kişilerin tükürük ve balgamları yoluyla başkalarına yayılabilmektedir.
Direnci iyi olan kişiler bu bulaşıcı ajanlarla savaşabilirler. Ancak hamile kadınların hassas vücudu enfeksiyona karşı oldukça hassastır.
Grip ile soğuk algınlığı arasındaki farkı nasıl anlayacağınızı öğrenin
Tıp soğuk algınlığını iki türe ayırır. Her ne kadar benzerlikleri olsa da farklılıkları da var.
-
- Gripli Hamile Kadın.
– Neden: genellikle hastalık virüsü nedeniyle. Üç ana grip türü vardır: A, B ve C.
– Belirtileri: Grip sıklıkla hızlı bir şekilde ortaya çıkar ve hamile kadınlarda yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, terleme ve halsizlik gibi bazı temel semptomları içerir.
-
- Hamile kadının üşütmesi var.
– Sebep: Virüsler hamile kadının vücuduna ağız ve burun yoluyla girerek soğuk algınlığına yol açar. Rinovirüs soğuk algınlığına neden olan en yaygın virüstür.
– Belirtileri: Hamile kadınlarda öksürme, hapşırma, burun tıkanıklığı veya akıntısı ve boğaz ağrısı gibi belirtilerle soğuk algınlığı görülür. Ayrıca hamile kadınlarda hafif ateş veya baş ağrısı da görülebilir ancak bu belirtiler yaygın değildir.
Hamile Kadın Dikkat Eksikliğinden Gribe Yakalanıyor
Hamilelik sırasında herhangi bir sorun sadece hamile kadını değil aynı zamanda fetüsü de etkiler. Bu, hastalıklarla baş etmeyi daha karmaşık hale getirebilir.
Daha önce, hamile kadınların grip veya benzeri sorunları varsa, bu durumdan hızla “kurtulmak” için reçetesiz satılan ilaçları kullanabiliyorlardı. Şu anda hamile kadınların ilaç kullanmanın fetüs için güvenli olup olmadığını düşünmesi gerekecek.
Aslında doktorlar hamile kadınlar için özel olarak çeşitli ilaçlar yazabilirler. Bu nedenle hamile kadınların gribin tedavisi çok zor bir sorun değildir.
Grip ve Soğuk Algınlığı Belirtileri Olan Hamile Kadınlar
Hamile kadınlar, hem annenin hem de fetüsün sağlığı açısından ciddi sonuçlardan kaçınmak için hamilelik sırasında grip semptomlarını hızlı bir şekilde tespit edebilir. Gribin bazı belirtileri:
-
- Hamilelikte ateş yavaş yavaş başlar ve artar
- Boğaz ağrısı ve soğuk
- Şiddetli kas veya vücut ağrısı
- Baş ağrısı
- Burun tıkanıklığı ve burun akıntısı
- Uzun süreli yorgunluk
Grip sıklıkla hızlı bir şekilde ortaya çıkar ve şiddetli olabilir. Semptomlar sıklıkla kötüleşir ve daha uzun sürer. Hamile kadınlar, düşük yapma, hamilelik zehirlenmesi ve daha sonraki komplikasyonları ve fetal malformasyon riskini azaltmak için hamileliğin ilk üç ayında ilaç kullanmaktan kaçınmalıdır.
Bununla birlikte, doktor gribin komplikasyon olasılığını önlemek için antiviral ilaçlar veya tedavi için bazı ilaçlar reçete edebilir.
Hamile Kadınların Grip Olmaları Fetüsü Etkiler mi?
Soğuk algınlığı birçok farklı hastalığa neden olabilse de her hamile kadının fetüse zarar verecek hastalıkları yoktur. Ancak bebeğe yönelik hâlâ bazı tehditler var:
-
- Fetal kusurlar: Hamile kadınlar, özellikle hamileliğin ilk 13 haftasında gribe yakalandığında, fetusta yarık damak, konjenital kalp hastalığı ve diğer kusurlar gibi bazı kusurların görülme riski vardır.
- Otizm olasılığı: Bir çalışma, annenin ilk trimesterde ateşi olduğunda fetüsün otizm riskinin %34 arttığını buldu.
- Astım ve alerji riski: Annenin hamilelik sırasında virüs ve bakterilere maruz kalması vücudun çevresini etkileyecektir. Bu nedenle bebeğinizin erken yaşta astım ve alerji sorunu yaşaması muhtemeldir.
- Erken doğum, ölü doğum veya düşük: Viral toksisite ve yüksek ateş, doğum kusurlarına neden olabilir. Bu erken doğum, ölü doğum veya düşükle sonuçlanabilir.
Hamile bir kadın gribe yakalanırsa ne yapmalı?
Hamileler soğuk algınlığına yakalandıklarında endişelenmemelidirler. Aşağıdaki yöntemleri kullanarak hastalığın belirtilerini azaltabilirsiniz:
-
- Evde tedavi
Belirtiler olduğunda hemen burnunuzu sümkürün
Bu geleneksel yöntem basittir ve evde kullanılabilir. Hamile kadınlar perilla, fesleğen, nane, greyfurt yaprağı, limon otu ve pelin gibi esansiyel yağları içeren yaprakları temiz su ile kaynatırlar. Daha sonra buhar tenceresinin kapağını açın ve dışarıdan gelen sıcak buharı yüzünüze çekin. Hamile kadınların nefes darlığını azaltmasına yardımcı olacaktır.
Fizyolojik salin damlatın
Fizyolojik salin NaCl %0,9, burun geçişlerini temizleyerek burundaki mukus, virüs ve bakterileri temizler. Yani eğer soğuk algınlığınız varsa burnunuzu her gün yıkayıp temizlemek için bu solüsyonu kullanın.
Ağzınızı durulamak için ılık tuzlu su kullanın
Hamile kadınlar bir çay kaşığı tuzu bir bardak ılık suya karıştırabilirler. Yatmadan önce ve uyandıktan sonra ağzınızı çalkalayın.
Cajuput yağı ile burun bakımı
Anneler solunum yollarını genişletmek ve burnu temizlemek için cajuput yağı veya nane özlü yağ kullanmalıdır. Burnunuzun kanatlarına az miktarda sürdüğünüzden emin olun.
Vücudunuzu sıcak tutun ve dinlenin
Grip belirtilerinin kötüleşmesini önlemek için hamile annelerin vücutlarını sıcak tutması gerekir. Ayrıca, uygun dinlenme hamile kadınların yeterli enerjiye sahip olmasına ve bağışıklık sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olarak hastalıklarla savaşmaya da yardımcı olur.
Uyurken yastığınızı yüksek tutun
Hamile kadınlar da yeterli uyku alarak daha hızlı iyileşebilirler. Hamile kadınlar uyurken en rahat pozisyonda başlarını yüksekte tutmalıdır. Burun tıkanıklığının giderilmesine ve balgamın çıkmasının engellenmesine yardımcı olacaktır.
Bilimsel olarak yiyin
Çinko açısından yüksek gıdalar (yağsız kırmızı et, derisiz tavuk göğsü, tahıllar, yumurta, nohut, ıspanak, brokoli, lahana ve kabak çekirdeği) ve C vitamini içeren gıdalar (portakal, greyfurt, kivi, ananas, ahududu,… .)
Yukarıdaki yöntemlerin uygulanmasından sonra hastalığın düzelmemesi durumunda, istenmeyen komplikasyonları önlemek için hamile annelerin mutlaka muayene ve tedavi için doktora gitmesi gerekir.
Grip olan hamile kadınlar ne yemeli? Aşağıdakiler hamile kadınların gribin bir kısmını hafifletmeye yardımcı olmak için evde pişirebilecekleri önerilen yemeklerdir:
-
-
- Perilla, yumurta ve soğan lapası
-
Bu üç lezzetli ve besleyici malzemenin birleşimi, bu yulaf lapasını soğuk algınlığı olan hamile anneler için çok iyi kılmaktadır. Yumurta, hamile bir kadının vücudunun soğuk algınlığıyla mücadele edecek besinleri almasına yardımcı olacak çok miktarda protein içerir. Soğanın baharatlı ve nötr bir tadı vardır ve soğuğu eritme, havayı temizleme, soğuk algınlığını giderme ve dezenfekte etme etkisine sahiptir. Ayrıca perillanın ısıtıcı özelliği boğaz ağrısını ve mide bulantısını giderecektir.
-
-
- Meyveler bol miktarda C vitamini içerir
-
C vitamini, bağışıklık sisteminizi iyileştirmeye ve grip gibi hastalıklarla savaşmaya yardımcı olan bir besindir. Hamile kadınlar şu meyveleri yiyerek vücuda C vitamini sağlayabilirler: çilek, kivi, portakal, guava ve greyfurt. Hamile anneler bu meyveler sayesinde sağlıklı vücutlara ve güzel bir cilde sahip olacaklar.
-
-
- Sarımsak kullanın
-
Sarımsaktaki antibiyotikler enfeksiyonları ve gribe neden olan bakteri ve virüsleri önlemeye yardımcı olur. Hamile kadınlar çiğ sarımsak yemek istemiyorlarsa, tavada kızartılmış sebzeler veya kızarmış karides gibi yemeklere sarımsak eklemelidir. Kadınlar besinleri desteklemek ve sindirimi kolaylaştırmak için tatlıyı C vitamini açısından zengin meyvelerle birleştirebilir.
-
-
- Tavuk çorbası
-
Bu, birçok besin, vitamin ve antiinflamatuar madde içeren bir yemektir. Tavuk çorbası aynı zamanda grip semptomlarını da hafifletebilir. Hamile kadınların soğuk algınlığını tedavi etmek için tavuk çorbası yapmak için kırmızı biber tozu, sarımsak, zencefil, soğan ve kekik kullanması gerekir.
Ayrıca hamile kadınların grip durumunu iyileştirmek için aşağıdaki içeceklerden bazılarıyla da birleştirilebilir:
-
- Sıcak su
Hamile kadınlar ılık su içerken kendilerini iyi hissederler. Boğaz ağrısı, dehidrasyon ve burun tıkanıklığı azalacaktır.
-
-
- Zencefil çayı
-
Zencefil, vücudu ısıtma ve toksinleri, virüsleri ve bakterileri yok etme özelliğine sahiptir. Hamile kadınlar, soğuk algınlığını iyileştirmek için bal ve bir dilim taze limon (veya birkaç damla limon suyu) ile bir bardak taze zencefil çayı içmelidir.
-
-
- Elma sirkesi kullanın
-
Elma sirkesi iç organları temizleme, lenf düğümlerini temizleme ve bakterileri etkili bir şekilde öldüren alkali bir ortam yaratma özelliğine sahiptir. Bu nedenle hamile kadınlar, soğuk algınlığı durumunda her gün bir kaşık elma sirkesini bir bardak ılık suya karıştırıp içmeli veya gargara yapmalıdır. Soğuk algınlığı semptomlarınız azalıncaya kadar günde birkaç kez içebilirsiniz.
Not: Hamile kadınların mide yanması veya şişkinliği varsa elma sirkesi içmemeleri gerekir.
Hamile kadınlarda gribi önlemenin etkili yolları:
Grip aşısı: Proaktif aşılama gribi önlemenin en etkili yoludur. Anneler, hastalığa yakalanma riskini azaltmak için hamile kalmadan önce proaktif olarak gribe karşı aşı yapmalıdır. Hamile kadınlar, hamile kalmadan önce aşı yaptırmamışlarsa hamileliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde grip aşısı olabilirler.
Grip çok bulaşıcı olduğu için hamile kadınların grip enfeksiyonu kaynaklarıyla temastan kaçınmaları, kalabalık yerlerde maske takmaları ve ellerini temizlemeleri gerekir.
Yaşam alanını temiz ve havadar tutmak en önemli şeydir. Kışın vücudu sıcak tutmak gerekiyor.
Yeterli beslenmeyi ve düzenli ve uygun egzersizi sürdürerek direnci artırın.
-
- Hastanede soğuk algınlığı ve grip tedavisi
Evde tedavinin etkili olmaması durumunda hamile kadınların tedaviye devam etmek için derhal tıbbi tesislere gitmeleri gerekir. Hastanede tedavinin amacı, ilacı doğru kullanmanızı sağlamak ve doğmamış bebeğiniz üzerindeki etkiyi azaltmaktır. Bazı yaygın ilaçlar şunlardır:
Antiviral ilaçlar: Hamile kadınlar Tamiflu ve diğer antiviral ilaçları güvenle kullanabilir ve doktor hamile kadınlar için uygun ilaçları reçete edecektir. Antiviral ilaçlar hastalandıktan sonraki iki gün içinde işe yarar.
Asetaminofen: Ateşiniz, ağrılarınız veya sinir bozucu baş ağrılarınız varsa genellikle Tylenol gibi asetaminofen önerilir. İlacı satın almadan önce doktorunuza uygun dozajı sormalısınız.
Öksürük ilacı: Hamile kadınlar öksürüğü hafifletmek için Mucinex, Robitussin veya Vicks 44 gibi ağrı kesiciler alabilir. Tıbbi duruma uygun dozaj yine de bir doktora danışılmalıdır.
Burun spreyleri: Çoğu steroid burun spreyi hamile kadınlar için iyidir. Kullanmanız gereken ilacın adını ve dozajını doktorunuza sormalısınız. Tuzlu su spreyleri ve solüsyonları genellikle burnu temizlemek ve nemlendirmek için güvenlidir.
Antihistaminikler: Doktor izin verirse hamileler Benadryl ve Claritin kullanabilir. Hamileliğin ilk üç ayında bazı doktorlar bu ilaçlardan kaçınılmasını önermektedir.
Herhangi bir ilacı almadan önce doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmamalısınız. Doktorunuzun size yazdığı ilaçları, fetüse zarar verebileceğini düşündüğünüz için reddetmeyin. Kendinizin ve bebeğinizin güvenliğini sağlamak için gribe yakalanır yakalanmaz tedavi olmalısınız.
Sonuçlandırmak:
Hamile kadınlar bu makaleden sağlık bakımı ve gribin önlenmesine ilişkin temel bilgileri edinmiştir. Subjektif olmayın ve vücudunuzu her zaman hastalığa neden olan faktörlerden koruyun.
Herkes gribe yakalanabilir ancak çocuklar ve hamile kadınların direnci genellikle daha düşüktür. Grip ilk trimesterde ortaya çıktığında hem anne hem de fetüs, düşük veya fetal kusurlar gibi ciddi sağlık etkilerine maruz kalabilir. Bu nedenle hamilelik öncesi ve hamilelik sırasında grip aşısının yapılması son derece önemlidir.
Aşılamanın yanı sıra saygın sağlık kuruluşlarında ve kadın doğum uzmanlarında düzenli doğum öncesi kontroller de çok önemlidir. Çünkü anneler hamilelik sırasında kolaylıkla kendi sağlıklarını ve fetüsün gelişimini etkileyen bulaşıcı hastalıklara yakalanabilirler.
Website: https://wilitr.com/
Fanpage: https://www.facebook.com/wilimedia.en
Mail: Admin@wilimedia.com