Hamile kadının 8. ayında ayakları şişti
- Hamile kadının 8. ayında ayakları şişti
- Hamilelikte hamilelerde bacak şişmesine neden olabilecek faktörler
- Hamile Kadınların 8. Ayında Bacaklarının Şişmesi Olgusu
- Hamile kadının 8. ayda bacağının şişmesi neyin habercisidir?
- Hamilelik sırasında bacak şişmesi nasıl azaltılır?
- Hamileliğin 8. ayında ayakların şişmesi yaklaşan doğumun işareti midir?
- Sonuçlandırmak:
Hamile kadının 8. ayında ayakları şişti
Özellikle hamileliğin son aylarında hamile kadınlarda sık görülen bir fizyolojik olay bacak ödemidir. Hamileliğin sekizinci ayında bacaklar şişer ve hamile kadını yorgun ve rahatsız eder. Bu belirtiler çok tehlikeli olmasa da bazen bir tehlikenin varlığına işaret edebilir. 8. ayda bacaklarında şişlik olan gebeler yürüme ve günlük aktivitelerini engellemenin yanı sıra preeklampsi riskiyle de karşı karşıyadır. Peki nedir bu risk?
Hamile bir kadının vücudu hamilelik sırasında birçok fiziksel, görünüm ve zihinsel değişikliğe uğrayacaktır. Hamile annelerin özellikle hamileliğin son üç ayında sıklıkla ayakları şişer. Bu yaygın bir fizyolojik olay olmasına rağmen yaşam ve yürümede sorunlara neden olabilir. Peki hamile kadınların ayakları şiştiğinde ne yapmalı? Geçmişte büyükanne ve büyükbabalar, hamile kadınların daha kolay doğum yapmalarını sağlamak için sık sık seyahat etmelerini teşvik ederdi.
Bu durumla ortaya çıkabilecek potansiyel riskleri Wilimedia ile öğrenelim!
Hamilelikte hamilelerde bacak şişmesine neden olabilecek faktörler
Hamile bir kadının vücudu hamilelikten bu yana çok değişir. Bacak ödemine neden olan faktörlerdir. Bu durumda üç ana sebep vardır:
-
- Hamile kadınların vücutları, fetüse yeterli beslenme sağlamak için normalden %50 daha fazla kan ve sıvı üretir. Hamile kadınlarda ödem oluşmasına neden olan şey budur.
- Fetüs hamilelik sırasında, özellikle hamileliğin son aylarında her gün gelişir. Fetüsün yaşayabilmesi için hamile bir kadının rahminin de daha büyük olması gerekir. Daha büyük olan rahim, alt vena kavayı bastırır ve sıkıştırır. Bu nedenle bacaklarda çok fazla kan birikerek ödem oluşmasına neden olur. Ayak bilekleri ve ayaklar şişmeye en duyarlı iki yerlerdir.
- Hamile bir kadının vücudundaki hormonal değişiklikler ödemin iki nedeninden biridir. Ödem, hormonlar değiştiğinde, kan damarı duvarları yumuşadığında ortaya çıkar.
Hamile Kadınların 8. Ayında Bacaklarının Şişmesi Olgusu
Birçok hamile kadın için rahatsızlık yaratsa da hamilelikte bacak şişmesi normaldir. Hamile bir kadının ayak ve ayak bileklerindeki şişlik (veya ödem), vücuttaki aşırı sıvıdan ve hamilelik sırasında büyüyen uterusun neden olduğu baskıdan kaynaklanabilir. Doğum yaklaştıkça şişlik daha da kötüleşme eğilimi gösterir.
Hamileliğin ilk üç ayında progesteron hormonu seviyeleri hızla artarak hamile kadınların sindirim sürecini yavaşlatır. Bu şişkinliğe ve ardından ödemlere neden olabilir. Bacaklarınızda, kollarınızda veya yüzünüzde bir miktar şişlik fark edebilirsiniz, ancak bu önemsizdir. Şişlik erken başlıyorsa ve buna baş dönmesi, baş ağrısı veya kanama gibi başka belirtiler de eşlik ediyorsa doktora başvurmalısınız.
İkinci üç aylık dönem, hamileliğin on dördüncü haftasıdır. Bu dönemde hamile kadınlar, özellikle çok yürürken veya yüksek sıcaklıklarda ve sıcak havalarda ayaklarının şişmeye başladığını fark etmeye başlar. Şişme, vücutta kan ve sıvı miktarının artmasının bir sonucudur. Bu rahatsızlık yaratsa da sıvı alımınızı artırmak vücudunuzu yumuşatacak ve doğuma hazırlayacaktır.
Hamile anneler genellikle hamileliğin 28. haftasından itibaren üçüncü trimesterde bacak şişmesi yaşarlar. Bu süre zarfında hamile kadının vücudu kan ve sıvı sağlamaya devam eder. Fetüs büyüdükçe rahim ağırlaşabilir ve bacaklardan kalbe giden kan akışı yavaşlayabilir. Ancak hamilelerin çok fazla endişelenmemesi gerekir çünkü bu durum ciddi bir durum değildir.
Hamilelikte kilo alımı: Hamile bir kadın hamile kaldığında kilosu çok artar ve vücudu %50 daha fazla su tutar. Sonuç olarak vücuttaki bağlar daha fazla gevşeyip gerilir ve bacaklarda şişmeye neden olur.
Hamile kadınlarda ayak şişmesi aşağıdaki faktörlerden kaynaklanabilir:
-
- Sıcak hava
- Bilim dışı diyet
- Kafein kullanın
- Çok fazla su içmeyin
- Çok uzun süre ayakta durmak
Hamile kadının 8. ayda bacağının şişmesi neyin habercisidir?
Hamileliğin sekizinci ayında uzun süreli bacak şişmesi normal bir fizyolojik işarettir. Ancak daha erken ortaya çıkarsa ve olağandışı belirtilere sahipse, bu tehlikeli bir uyarı işareti olabilir. Preeklampsi belirtisi olabileceği için hamile annelerin dikkatli olması gerekir.
Hamile kadınların aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahip olmaları durumunda hemen hastaneye gitmeleri gerekir:
-
- Yüzün, ellerin ve ayakların ani şişmesi
- Şiddetli baş ağrısı
- Bulanık görme, gözlerin parıldaması gibi görme sorunları
- Kaburgaların hemen altında ağrı
- Kusma
- Yüksek tansiyon
Uyarı oranı yüzde ondur. Preeklampsi adı verilen tehlikeli bir gebelik komplikasyonu hem anne hem de fetus için hayati tehlike oluşturabilir. Herhangi bir şüphe belirtisi varsa derhal hastaneye gidip muayene ve tedavi olmalısınız. Doktor duruma göre tedavi veya hastaneye yatırma önerebilir.
Ayrıca sekizinci ayda bacaklarda şişlik oluşması da hamile bir kadının doğum yapmak üzere olduğunun işareti olabilir. Elbette hamile kadınların aşağıdaki belirtilere sahip olup olmadıklarını görmek için vücutlarını gözlemlemeleri gerekir:
-
- Hamile karnı daha derine iner
- Vajinal akıntının bol olması
- Alt karın kasılmaları daha sık görülür
- Pelvik bölge genişliyor
- Su yırtılması veya kanama
- Olağandışı belirtiler varsa hamile kadınların sağlıklı bir hamilelik ve tamamen başarılı bir doğum geçirmesi için derhal doktora başvurması gerekir.
Hamile bir kadında derin ven trombozu olduğunun belirtileri arasında bir bacakta ödem, şişlik, ağrı, sıcaklık ve kızarıklık sayılabilir. Bu semptomları görürseniz derhal bir doktora görünmelisiniz çünkü hamile kadınların derin ven trombozu geliştirme olasılığı genel popülasyona göre daha yüksektir.
Hamilelik sırasında bacak şişmesi nasıl azaltılır?
Bacak şişmesi ağrılı olmasa da kesinlikle rahatsızlığa ve rahatsızlığa neden olabilir. Hamilelikte bacak şişmesinin semptomlarını azaltmanın bazı basit yolları vardır, örneğin:
-
- Tuz alımını sınırlayın: Hamilelik sırasında şişliği azaltmanın bir yolu, yemeğinizdeki tuz miktarını azaltmaktır. Vücudunuz tuzdan daha fazla su tutar, bu nedenle hamile kadınlar konserve veya işlenmiş yiyecekler yemekten kaçınmalıdır ve fesleğen ve biberiye gibi aromatik bitkiler de çok fazla tuz kullanmadan yemeklere lezzet katmanın basit bir yoludur.
- Potasyum alımını artırın: Patates, tatlı patates (kabuğuyla birlikte yiyin), muz, ıspanak, fasulye, yoğurt, pancar, somon, mercimek, erik, nar, portakal, havuç ve çarkıfelek gibi potasyum açısından zengin yiyecekleri bol miktarda yemelisiniz. meyve çünkü potasyum vücudun sıvı seviyelerini dengelemesine yardımcı olur. Yeterli potasyum almamak bacak şişmesini daha da kötüleştirebilir.
- Kafein kullanımını sınırlayın: Hamilelik sırasında zararlı olmadığı için bazen kahve içebilirsiniz ancak çok fazla içmek ödemin daha da kötüleşmesine neden olabilir. İdrar söktürücü kafein, vücudunuzu daha fazla sıvıya ihtiyacı olduğuna inandırarak daha fazla idrara çıkmanıza neden olur.
- Daha fazla su için: Ödemle mücadele etmek için daha fazla su içmek garip görünse de aslında işe yarıyor. Vücudunuz susuz kaldığında daha fazla su tutacaktır. Böbreklerinizin toksinleri atmasına yardımcı olmak ve vücudunuzun sulu kalmasını sağlamak için günde en az on bardak su içmeye çalışın.
- Bacaklarınızı kaldırın ve uygun şekilde dinlenin: Hamilelik sırasında yapacak çok işiniz olsa da, mümkün olduğunca oturarak ve bacaklarınızı kaldırarak zaman geçirmeye çalışın. Uzun süre oturmak veya ayakta durmak vücuttaki kan dolaşımını etkiler. Özellikle günün sonunda bacaklarınızı kısa süreliğine kaldırmak, gün boyunca bacaklarınızda biriken sıvının dolaşımına yardımcı olacaktır.
- Rahat kıyafetler giyin: Özellikle bilek, bel ve ayak bileklerinin etrafında dar kıyafetler giymek şişliği daha da kötüleştirebilir. Bol ve rahat kıyafetler giymeye çalışın ve elastik bantlı kıyafetler giymeyin.
- Rahat ayakkabı ve sandalet giyin: Kilonuz arttıkça ve ağırlık merkeziniz değiştikçe ayak şişliğini azaltmak, sırt ve kalça problemlerini önlemek için rahat ve bedeninize tam oturan ayakkabılar giymek gerekir. Hamilelik, vücuttaki bağların (ayaklar dahil) çok fazla gerilmesine neden olarak hamile kadının ayaklarının boyutunun değişmesine neden olur.
- Günlük egzersiz yapın: Hamile kadınların düzenli olarak egzersiz yapması ve hareket etmesi hamilelik sırasında ödemin azaltılmasına yardımcı olacaktır. Yürüyüş, yüzme, aerobik, yoga ve diğer bazı aktivitelerin hamile kadınlar için güvenli olduğu düşünülmektedir.
- Yüzme: Birçok kadın hamilelik sırasında havuzda vakit geçirmenin şişliğin azalmasına yardımcı olduğunu söylüyor ancak su basıncının şişliği azalttığını gösteren bir araştırma yok. Neredeyse boynunuza kadar olan bir havuzda veya ayakta yüzmeyi deneyin. Hamile kadınlar kendilerini daha rahat ve rahat hissedeceklerdir. Ayrıca hamile kadınlar bacak ve ayaklarındaki şişliklerde azalma fark edebilirler.
- Masaj: Masaj, ayaklarınızda biriken sıvıların dolaşımına yardımcı olarak şişlik ve ödemi azaltır.
- Uyku pozisyonu: Ayaklarınızdaki şişliği azaltmak için sol tarafınıza yatabilirsiniz. Sol tarafınıza yattığınızda rahminiz, kalbe kan taşıyan büyük kan damarı olan alt vena kavaya doğru baskı yapar.
- Çorap giymekten kaçının: Özellikle baldır ve ayak bileklerinde sıkı askılı çoraplar. Hamileler için özel olarak tasarlanmış çoraplar kullanılmalıdır.
- Ayaklarınızı ıslatın: Yatmadan önce ayaklarınızı on ila on beş dakika ılık suda bekletin. Bu vücudu rahatlatacak, kan dolaşımına yardımcı olacak ve şişliği azaltacaktır.
Hamileliğin 8. ayında ayakların şişmesi yaklaşan doğumun işareti midir?
Bacak şişmesi hamileliğin herhangi bir aşamasında ortaya çıkabilir ancak genellikle hamileliğin son üç ayında ortaya çıkar. Bu dönemde hamile kadının karın boşluğunda bebeğin ağırlığının artması nedeniyle alt damarlar daha fazla sıkışarak ödem oluşmasına neden olur. 8. ayda hamileliğin belirtilerinden biri de bacaklardaki şişliklerin yanı sıra sık idrara çıkma, sırt ağrısı, vajinal akıntı, rahim kasılmaları ve karın düşmesi gibi belirtilerdir.
-
- Düzenli sağlık kontrolleri
Hamilelik boyunca düzenli kontroller, fetal gelişimin izlenmesine, hamile kadınların anormal semptomlarının erken teşhisine ve tedavisine yardımcı olur. Ayrıca hamile kadınların, riskleri en aza indirecek şekilde hamileliğin her aşamasına uygun beslenme ve aktivitelerini değiştirmeleri konusunda desteklenmekte ve danışılmaktadır.
-
- Ne zaman doktora görünmeliyim?
Dinlenmenize rağmen şişlik inmiyorsa veya baş ağrısı, mide bulantısı, görme bulanıklığı veya ellerinizde veya yüzünüzde ani şişlik gibi anormallikler varsa hemen bir doktora başvurmalısınız.
Hamileliğin son üç ayında bacaklarda şişlik sıklıkla görülür ve çok tehlikeli preeklampsinin bir uyarı işaretidir. Bu nedenle hamilelerin düzenli olarak doğum öncesi kontrollerini yaptırmaları, tansiyonlarını takip etmeleri ve herhangi bir olağandışı belirti varsa doktora bildirmeleri gerekmektedir.
Sonuçlandırmak:
Website: https://wilitr.com/
Fanpage: https://www.facebook.com/wilimedia.en
Mail: Admin@wilimedia.com