Hamile Annelerin Yememesi Gereken Yiyecekler: 4 grup var
- Hamile Annelerin Yememesi Gereken Yiyecekler: 4 grup var
- Hamile Bir Annenin Hamilelik Sırasında Beslenmesi Farklı Faktörlerden Etkilenebilir:
- Kilo Alma ve Kilo Verme Büyük Sorunlardır:
- Hamilelikte Yememeniz Gereken Yiyecekler:
- Katı Yağlara, Doymuş Yağlara ve Trans Yağlara Hayır Deyin:
- Cıva İçeren Deniz Ürünleri:
- Çiğ, İşlenmiş ve Az Pişmiş Et:
- Hamile kadınlar belirli içecekleri içmemelidir:
- Hamile Anneler İçin Hangi Beslenme Diyeti İdealdir?
- Hamile anneler beslenmesinde nelere dikkat etmelidir?
- Hamile Anneler Hamilelikte Nelerden Kaçınmalı?
- Sonuçlandırmak:
Hamile Annelerin Yememesi Gereken Yiyecekler: 4 grup var
Hamile bir kadının hamilelik döneminde beslenmesi hem annenin hem de fetüsün sağlığı açısından oldukça önemlidir. Hamile annelerin, bebeklerini güvende tutmak ve sağlıklı büyümek için hangi yiyeceklerden kaçınmaları gerektiğini bilmeleri gerekir. Bu yazımızda hamile annelerin yememesi gerekenler hakkında daha fazla bilgi sahibi olacaksınız. Güvenli ve bilimsel bir diyet hazırlamak için doğru beslenme bilgilerinin yanı sıra.
Hamile Bir Annenin Hamilelik Sırasında Beslenmesi Farklı Faktörlerden Etkilenebilir:
Hamile anneler hamilelik yolculuklarına internette arama yaparak, arkadaşlarına veya ailelerine hamilelik sırasında kaçınmaları gereken şeyleri sorarak başlayabilirler. Hamile annenizin beslenmesine dikkat edin çünkü siz daha çok çocuğunuzun sağlığı konusunda endişeleniyorsunuz.
Hamile kadınlar için doğru beslenme çoğu zaman bireyin sağlık durumuna, semptomlara ve yaşam tarzına bağlı olsa da, sağlıklı besinler kesinlikle bebeğinize sağlıklı beslenme sağlayacaktır. Meyveler, sebzeler, yoğurt, tam tahıllar ve sağlıklı proteinler dengeli beslenmenin bileşenleridir.
Herkese tavsiye edilir. Ancak hamile annelerin beslenme ihtiyaçları genel nüfustan farklıdır ve hamilelikleri boyunca gıda kısıtlamalarıyla karşı karşıya kalabilirler. Belirtilerinize, yaşam tarzınıza, sağlık durumunuza, alerjilerinize ve bazı fizyolojik değişikliklere bağlı olarak diyetisyeniniz size belirli yiyecekleri yememenizi tavsiye edebilir.
Kilo Alma ve Kilo Verme Büyük Sorunlardır:
Hamile anne çok fazla kilo alırsa bebek beklenenden daha büyük olabilir. Aynı şekilde çok fazla kilo vermek de bebeğinizin daha küçük doğmasına neden olabilir. Her iki durum da sağlığınız için tehlikeli olabilir.
Hamile anneler sürekli kilo veriyorsa beslenme uzmanları annelere daha fazla yemelerini hemen tavsiye edeceklerdir. Yetersiz beslenmeden dolayı anne adayının ve fetüsün sağlığı olumsuz etkilenecektir. Vücudu zayıflatır ve düşük doğum ağırlığına veya erken doğuma yol açabilir. Doktorlar her bireyin boyuna göre standart kilo seviyeleri verir. Kilonuz tavsiye edilenleri aşıyorsa yeme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeli ve vücudunuzun gerekli miktarda besin aldığından emin olmalısınız.
Hamilelik sırasında ne yememeniz gerektiği hamile annenin sağlık durumuna bağlıdır.
Hamile anneler hamile kalmadan önce diyabet veya yüksek tansiyona sahip olabilir. Herhangi bir gıda kısıtlaması getirmeden önce beslenme uzmanlarımız bunu dikkate alacaktır. Meyveler sağlığa faydalı olduğundan, hamile anneler her yediklerinde kan şekeri düzeylerinin önemli ölçüde arttığını hissederlerse bazı meyveleri yemeyi bırakmak zorunda kalabilirler. Diğer gıdalara karşı alerjik reaksiyonunuz varsa aynı şey olur.
Birinci ve ikinci trimesterde hamileliğin yaygın belirtileri arasında mide bulantısı, kusma, sabah bulantısı ve yorgunluk yer alır. Bu semptomların şiddeti yiyeceğe göre değişebilir. Bu nedenle hamilelerin hangi yiyecekleri yememesi gerektiğini öğrenmek gerekir.
Hamilelikte Yememeniz Gereken Yiyecekler:
Hamile anneler hamilelikte kaçınılması gereken yiyeceklerin listesini ezberlemiş olabilir. Hamilelerin yememesi gereken besinler hakkında yanlış ya da yanıltıcı bilgilere rastlamak mümkündür. Besinlerin hamile kadının sağlığına hem uygun hem de faydalı olması gerekir. Yemeklerinizi planlarken hamilelik sırasında kaçınılması gereken yiyeceklerle ilgili bu temel ipuçlarını unutmayın.
Katı Yağlara, Doymuş Yağlara ve Trans Yağlara Hayır Deyin:
Katı, doymuş yağlardan ve trans yağlardan (hidrojene yağlar) kaçının, ancak iyi yağları ölçülü olarak, ancak mümkün olduğu kadar dahil edin. Oda sıcaklığında veya düşük sıcaklıkta katılaşan trans yağlar ve doymuş yağlar, katı yağların ana bileşenleridir. Bu yağlar kolesterol seviyelerini yükselterek kalp hastalığı ve diyabet riskini artırır.
Araştırmalara göre bu yağlar, çocuğunuzun erken yaşta metabolik bozukluklara ve obeziteye yakalanma olasılığını da artırabilir. Hamilelik sırasında hamile anneler aşağıdaki yağlardan kaçınmalıdır:
-
- Domuz yağı.
- Donyağı.
- Tavuk yağı.
- Tereyağı veya margarin.
- Ambalaj üzerinde pastörizasyon belirtisi yoksa krem peynir ve diğerleri.
- Hindistan cevizi yağı,…
Bazı tatlılar ve diğer süt ürünleri bu zararlı yağları içerebilir. Bu gıdaların doymuş yağ içermediğinden veya sağlıklı yağlarla pişirildiğinden emin değilseniz aşağıdakileri ortadan kaldırın:
-
- Sosis.
- Patatesler kızartılmıştı.
- Kızarmış tavuk.
- Pizza.
- Kurabiye, çörek, kek ve diğerleri gibi pişmiş ürünler.
Cıva İçeren Deniz Ürünleri:
Hamile anneler deniz ürünlerinin kendilerine zarar vermediğini düşünüyorsa bir kez daha düşünün. Yüksek cıva içeriği nedeniyle bazı deniz ürünleri türleri hamilelik sırasında tavsiye edilmeyenler arasında yer almaktadır. Çinko, demir, protein ve omega-3 yağ asitleri hem balıklarda hem de kabuklu deniz ürünlerinde bulunur. Ancak küçük bir miktar yüksek düzeyde cıva içerir. Düzenli olarak yüksek miktarda cıva içeren deniz ürünleri yemek, çocuğun beyin ve sinir sistemi gelişimine zarar verebilir. Hamile anneler aşağıdaki deniz ürünlerinden uzak durmalıdır:
-
- Ton balıklı uskumru veya kral uskumru.
- Büyük gözlü ton balığı.
- Marlin köpekbalığı.
- Kılıçbalığı.
- Diğer yırtıcı balıklar.
Çiğ, İşlenmiş ve Az Pişmiş Et:
Hamile bir annenin vücudu birçok bakteri ve parazit türünün neden olduğu enfeksiyona karşı oldukça hassastır. Sadece ateşiniz olsa bile bebeğinizin sağlığına zararlı olabilir. Parazitler ve bakteriler kirli yerlerden ve çiğ, işlenmiş ve az pişmiş et gibi yediğiniz yiyeceklerden gelebilir. Lütfen bu besinleri hamileyken yenmemesi gereken besinler listesine ekleyin.
Çiğ yumurtalar Salmonella bakterileri ile kontamine olabilir. Salmonella enfeksiyonu ateş, bulantı, kusma, mide krampları ve ishale neden olabilir. Ancak nadir durumlarda enfeksiyon rahim kasılmalarına neden olabilir ve bu da ölü doğuma veya erken doğuma yol açabilir.
İstiridye, midye ve midye gibi az pişmiş kabuklu deniz ürünleri, deniz ürünlerinden kaynaklanan hastalıkların çoğuna neden olur. Pişirme bazı enfeksiyon türlerini önler ancak kızıl dalganın neden olduğu alg enfeksiyonlarını önlemez. İnsanlar çiğ kabuklu deniz hayvanlarından endişe duyuyor ve bunlardan tamamen uzak durmaları gerekiyor.
Hamile kadınlar belirli içecekleri içmemelidir:
Hamilelikte ne yenilmemesi ve hamilelikte ne içilmemesi gerektiğinin bir listesi var. Hamile anneler bol su içmeli ve aşağıdaki içecekleri en aza indirmeli veya azaltmalıdır:
Alkol:
Hamilelik sırasında alkol, düşük ve ölü doğumun yanı sıra fiziksel ve ruhsal sorunlara da yol açabileceği için tüketilmemelidir. Bu kusurlara FASD veya fetal alkol spektrum bozuklukları denir.
Hamile annenin kanındaki alkol, göbek bağı yoluyla ya da emzirme sırasında bebeğe geçebilmektedir. Alkol hamilelik sırasında fetüse zarar verebilir. Hamile kadınlar hamileyse veya hamile kalmayı planlıyorsa alkol içmekten kaçınmalıdır. Bu fetüsün korunmasına yardımcı olur.
Kafein:
Bazı kişiler kahvenin hamileler üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığını iddia ederken bazıları da kahvenin hamilelikte zararlı olabileceğini iddia ediyor. Beslenme uzmanları hamile annelere her gün makul miktarda kahve içmelerini önerecektir. Hamile anneler su içmekten tamamen kaçınamıyorsa doktorlar günde bir bardak su içilmesini öneriyor.
Bitki çayları da bol miktarda kafein içerir. Genel olarak sağlıklı olsalar da hamilelik döneminde kullanılmamaları gerekir. Çok fazla kafein düşük yapmaya, düşük doğum ağırlığına ve daha sonraki yaşamda sağlık sorunlarına yol açabilir.
Pastörize edilmemiş süt ve meyve suyu:
Pastörize edilmemiş kelimesi tek başına bir tehlike işareti olmalıdır çünkü bu ürünler E. coli, Listeria ve Salmonella gibi birçok farklı bakteri türünü içerebilir. Bunlar sizin ve doğmamış bebeğiniz için tehlikeli olabilir. Dışarıda yemek yiyorsanız menüden emin değilseniz sormaktan çekinmeyin.
Enerji içecekleri:
Enerji içeceklerindeki kafein ve diğer bileşenler bebeğinize zarar verebilir. Bu içecekler, diyet takviyesi olarak kabul edildikleri için FDA tarafından düzenlenmemektedir ve diyet takviyesi olarak kabul edildikleri için etikette belirtilmeyen bileşenler içerebilirler.
Hamilelik döneminde ginseng içeren enerji içecekleri kullanılmamalıdır. Genç Almanlar, büyüdükten sonra kafein ve diğer uyarıcılar nedeniyle doku hasarı, yüksek oksidatif stres ve kaygı yaşayabilir.
Hamile Anneler İçin Hangi Beslenme Diyeti İdealdir?
Hamile annelerin beslenmelerinde folik asit, demir, D vitamini, kalsiyum, protein ve çinkoya dikkat etmeleri gerekiyor. Beslenmenin ayrıca karbonhidratları, proteinleri, vitaminleri ve yağları dengelemesi gerekir.
Fetüsün tam olarak gelişmesi için yeterli besin takviyesinin gerekli olduğu inkar edilemez. 9 ay sürecek bu önemli yolculuğa en iyi şekilde hazırlanmak için hamile annelerin “hamilelerin yememesi gerekenler” listesinin yanı sıra “hamilelikte yenmesi gereken besinler” listesini de öğrenmesi ve uygulaması gerekiyor.
Araştırmalara göre beslenme, anne sağlığı için en önemli faktör olup, fetüsün oluşum aşamasından yetişkinlik dönemine kadar gelişimini ve oluşumunu önemli ölçüde etkilemektedir. Hamilelik sırasında beslenme yetersizlikleri erken doğum, doğum kusurları ve düşük doğum ağırlığı gibi birçok soruna yol açabilir.
Hamile anneler beslenmesinde nelere dikkat etmelidir?
Hamile kadınların ve fetüslerinin sağlığını korumak için aşağıdaki ipuçlarından bazılarını izleyin:
Çeşitli besin gruplarından ve yeterli miktarda yiyecek tüketmek önemlidir. Yalnızca belirli yiyecekleri yiyerek beslenme eksikliklerinden kaçının. Bu, hamile annelerin ve fetüslerin yeterli besinleri almasına yardımcı olur.
Çok fazla şeker ve tuz yemeyin çünkü bunlar yüksek tansiyona ve ödemlere yol açabilir. Ancak yüksek şeker alımının hamilelik sırasında diyabet riskini artırma potansiyeli vardır.
Bol miktarda meyve ve sebze yemek kabızlığın önlenmesine yardımcı olur ve anne ve fetüse birçok besin sağlar. Çok fazla tatlı meyve yerseniz aşırı kilolu olmadığınızdan emin olun.
Gerekli vitamin ve mineralleri destekleyerek hem annenin hem de fetüsün yeterli besin aldığından emin olun. Her ikisini de korumak için alkolden ve diğer uyarıcılardan kaçının.
Hamilelik sırasında istenmeyen sorunları azaltmak için yararlı bir ipucu biber, kırmızı biber ve sarımsak gibi acı baharatların alımını sınırlamaktır.
Hamile Anneler Hamilelikte Nelerden Kaçınmalı?
Hamile anneler listede yer alan besinleri yememelidir. Ayrıca aşağıdaki gereksinimlere de dikkat etmelisiniz:
Hamile anneler yağ ve şeker oranı yüksek gıdalardan uzak durmalıdır. Çikolata, tereyağı, cips, salata sosları, yağlar, dondurma, kekler, tatlılar ve gazlı içecekler gibi yiyecekler
Fazlası hem anneye hem de fetüse zarar verir. Bu maddeler ani kilo alımına neden olarak hamilelik sırasında diğer sağlık sorunlarının yaşanma riskini artırır.
Sonuçlandırmak:
Umarız Wilimedia’nın yukarıdaki makalesindeki bilgiler ebeveynleri hamile annelerin ne yememesi gerektiği ve hamilelik sırasında beslenme yönetimi konusunda gerekli bilgilerle donatmıştır. 9 ay 10 günlük yolculukta beslenme hem annenin hem de fetüsün sağlığını belirleyen önemli bir faktördür.
Site web: https://wilitr.com
Page de fans: https://www.facebook.com/wilimedia.en
Mail: Admin@wilimedia.com