Hamile Annelerin Baş Ağrısı: Kullanılan 8 İlaç Türü
- Hamile Annelerin Baş Ağrısı: Kullanılan 8 İlaç Türü
- Hamilelikte Bazı Yaygın Baş Ağrısı Türleri:
- Hamileler Baş Ağrısı İlacını Kullanabilir mi?
- Hamile Anneler Ne Tür İlaç Kullanmalı?
- Hamile Anneler İçin Reçetesiz 9 Baş Ağrısı İlacı:
- Hamile Anneler İçin Reçeteli Baş Ağrısı Tedavisi:
- Hamile Annelere Baş Ağrısı İlacını Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler:
- Hamilelikte Baş Ağrısının Şiddetli Hale Geldiğinin Belirtileri:
- Hamile Annelerin Baş Ağrısını Gidermek İçin İlaç Kullanmaktan Nasıl Kaçınılır:
- Hamilelikte Baş Ağrısını Gidermenin Bazı Yolları:
- Sonuçlandırmak:
Hamile Annelerin Baş Ağrısı: Kullanılan 8 İlaç Türü
Birçok kadın hamilelik sırasında uzun süreli baş ağrılarıyla karşı karşıya kalır. Ancak hamile anneler baş ağrısı ilacını keyfi olarak kullanmamalıdır çünkü bu onların sağlığını ve fetüsün gelişimini etkileyebilir. Peki hamile kadınların baş ağrısı olduğunda hangi ilaç kullanılır? Hamile kadınlar için en iyi ağrı kesiciler nelerdir? Bu makalede Wilimedia, hamilelik sırasındaki baş ağrılarını güvenli ve etkili bir şekilde tedavi etmenin bazı yollarını ve ilaçlarını paylaşıyor.
Hamilelikte Bazı Yaygın Baş Ağrısı Türleri:
Hamilelik sırasındaki baş ağrıları genellikle birincil baş ağrılarıdır; yani başka bir hastalık veya bozukluğun belirtisi değildir veya aşağıdaki kategorilerden birine girerler:
-
- Stres nedeniyle baş ağrısı.
- Migrenin neden olduğu baş ağrısı.
- Zincirleme baş ağrıları.
Stres, hamilelikteki baş ağrılarının yaklaşık %26’sını oluşturur. Sürekli baş ağrıları yaşıyorsanız, hamileyseniz veya daha önce migren geçirdiyseniz doktorunuza görünün. Migren geçmişi olan bazı kadınlar hamilelik sırasında daha az migren yaşarlar. Migren ayrıca hamileliğin sonlarında veya doğumdan sonra ortaya çıkan komplikasyonlarla da ilişkilidir. Hamilelik sırasındaki ikincil baş ağrıları, hipertansiyon gibi başka bir hastalığın sonucu olabilir. Hamilelik sırasındaki baş ağrıları kişiye bağlı olarak değişebilir ve şunları içerebilir:
-
- Acı verici.
- Kalp atışına göre ağrı.
- Başın bir yarısında veya her iki yanında ağrı.
- Bir veya iki gözde ağrı.
Migren baş ağrıları ayrıca şunları içerebilir:
-
- Yorgun.
- Kusturmak.
- Flaşlar veya ışık parlamaları görmek.
- Kör noktalar ortaya çıkıyor.
Hamileler Baş Ağrısı İlacını Kullanabilir mi?
Hamile anneler, hem annenin hem de bebeğin baş ağrısını azaltmak için doktorun önerdiği baş ağrısı ilacını kullanabilir. Hamile annelerin baş ağrılarının kontrol altına alınması gereklidir. Çünkü uzun süren baş ağrıları annenin fiziksel ve ruhsal sağlığını bozarak fetüsü de etkiliyor. Ancak hamilelerin baş ağrısı kesicilerin tamamını kullanmaması gerekir.
Hamile anneler, özellikle ağrı kesiciler olmak üzere ilaç kullanırken dikkatli olmalıdır, çünkü bu, embriyonun henüz rahme sıkıca yerleşmediği hassas bir dönemdir ve bu dönemde antibiyotik almak, düşük veya fetal malformasyon riskinin artmasına neden olabilir. .
Hamile Anneler Ne Tür İlaç Kullanmalı?
Hamile anneler baş ağrısını hafifletmek için hangi ilaçları alır? Uygun tedavi yöntemini belirlemek için doktor ağrının belirtilerini ve sınıflandırmasını dikkate alacaktır. Bu nedenle hamilelere yönelik baş ağrısı ilaçlarını öğrenmeye başlamadan önce aşağıdaki konuları belirlemelisiniz:
Hamile kadınlarda sık görülen baş ağrısı türleri: Hamilelik sırasındaki baş ağrılarının çoğunluğu birincil baş ağrılarıdır, birkaçı da hipertansiyona bağlı ikincil baş ağrılarıdır. Birincil baş ağrıları arasında gerilim baş ağrıları, migren baş ağrıları ve küme baş ağrıları yer alır.
Hamile anneler baş ağrısı çekerken sıklıkla şu semptomları yaşarlar: Her hamile kadın, epizodik baş ağrıları, migren veya başın her iki tarafında ağrı, göz ağrısının eşlik ettiği ağrılı baş ağrısı ve diğer ağrı türleri dahil olmak üzere farklı baş ağrısı semptomları yaşayabilir. Migren baş ağrınız varsa hamile kadınlarda mide bulantısı, kusma, fotofobi vb. semptomların eşlik ettiği baş ağrıları olabilir.
Doktor, hamile kadının baş ağrısı semptomlarına dayanarak etkili ağrı kesici yöntemler önerebilir. Bu, hamilelik baş ağrısı ilaçlarının veya diğer ağrı giderici tedavilerin kullanılmasını içerebilir.
Hamile Anneler İçin Reçetesiz 9 Baş Ağrısı İlacı:
Hamile kadınlar için reçetesiz satılan baş ağrısı ilaçları arasında steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler), parasetamol (veya asetaminofen) ve Opioid ağrı kesiciler bulunur:
Parasetamol:
Doktorunuz baş ağrısını hafifletmek için hamile kadınların asetaminofen olarak da bilinen parasetamol almasına izin verebilir. Ayrıca bu ilaçların emziren kadınlar için nispeten güvenli olduğu düşünülmektedir. Parasetamol bir ilaç olduğundan hamile kadınların dikkatli olması ve gereksiz durumlarda kullanımını sınırlaması gerekir. Bazı bilimsel çalışmalara göre annelerin hamilelik sırasında aldığı ilaçlar astım, motor ve iletişim gelişiminin gecikmesi ve diğer hastalıkların riskini artırabilir.
Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar:
İbuprofen, naproksen ve aspirin gibi steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler), hamile kadınlar için baş ağrısı ilaçlarıdır. Doktorunuz gerekirse hamile kadınlara hamileliğin birinci ve ikinci trimesterinde NSAID kullanmaları için reçete yazabilir. Gebeliğin 30. haftasından sonra bu grup ilaçlar, fetus üzerinde önemli organlarda (böbrek, kalp vb.) doğum kusurları veya amniyotik sıvı eksikliği gibi olumsuz etkiler yaratabileceğinden kullanılmamalıdır. Aşağıdaki ilaçlardan bazılarını içerir:
Aspirin: Aspirin hamile kadınlar tarafından kullanılmamalıdır. Doktorlar, preeklampsi riski yüksek olan hamile kadınlara aspirin reçete edebilir. Hamile anneler, doğum sırasında çok fazla kan kaybetmemek için hamileliğin son üç ayında aspirin almaktan kaçınmalıdır çünkü bu ilacın kanın pıhtılaşma sürecini yavaşlatma özelliği vardır.
Aspirine kıyasla naproksen ve ibuprofenin güvenlik durumu: Naproksen ve ibuprofen, aspirinden nispeten daha güvenlidir. Doktorlar, 20 haftadan daha kısa bir süre içinde baş ağrısı çeken hamile kadınlar için iki düşük doz ağrı kesici kullanımına izin vermeyi düşünebilirler.
Opioid ağrı kesiciler
Hamilelik sırasında hamile kadınların tramadol, kodein, dihidrokodein ve morfin gibi opioid ağrı kesicileri kullanmaktan kaçınması gerekir. Bu ağrı kesiciler hamileler için ancak gerekli durumlarda doktor kontrolünde kullanılır.
Hamile Anneler İçin Reçeteli Baş Ağrısı Tedavisi:
Doktorların hamile annelere aşağıdaki ilaçları reçete etmesi gerekir:
Triptanlar: Bu ağrı kesiciler migreni hafifletmede etkilidir. Triptan içeren ilaçlar arasında amerge, axert, relpax, frova ve diğerleri bulunur.
Bazı antiemetikler: Doktorunuz, mide bulantısı ve kusmanın eşlik ettiği baş ağrısı olan hamile kadınlara metoklopramid gibi antiemetikler reçete edebilir. Ancak antiemetikler yalnızca gerekli durumlarda doktor tarafından reçete edilir.
Hamile Annelere Baş Ağrısı İlacını Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Baş ağrısı ilacını hamile kadınlarda güvenli bir şekilde kullanmak için lütfen aşağıdakilere dikkat edin:
Kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız.
Hamile kadınlara reçete edilen ilaç dozunu sağlamak için ilaç etiketi üzerindeki kullanım talimatlarına ve kontrendikasyonlara uyun.
Birden fazla ağrı kesiciyi aynı anda kullanmayın.
Renk değişikliği veya tuhaf koku gibi bozulma belirtileri varsa son kullanma tarihi geçmiş ilacı kullanmayın.
Geleneksel ağrı kesiciler hamile kadınlar tarafından kullanılmamalıdır.
Hamile anneler bir dozun atlanması durumunda doktorlarına danışmalı, keyfi olarak doz artırımı yapılmamalıdır.
Hamilelikte Baş Ağrısının Şiddetli Hale Geldiğinin Belirtileri:
Baş ağrıları hamileliğin bir parçası olmasına rağmen bunları hafifletmenin birkaç yolu vardır. Doğru tedaviyi seçmek için doktorunuza danışın:
-
- Bacaklarda, ellerde ve yüzde şişme.
- Baş ağrısı azalmaz veya artmaz.
- Üst karın ağrısıyla birlikte kaburgaların altındaki ağrı.
- Bulanık görme, ani kilo alma, sağ tarafta karın ağrısı, ellerde ve yüzde şişlik baş ağrısı belirtileridir.
Hamile Annelerin Baş Ağrısını Gidermek İçin İlaç Kullanmaktan Nasıl Kaçınılır:
Hamile annelerin baş ağrısı ilacı kullanmadan önce farmakolojik olmayan ağrı kontrol yöntemlerini kullanması gerekir. Hamile kadınların baş ağrısını hafifletmesine yardımcı olacak yaygın yöntemler şunlardır:
Dinlenme ve rahatlama: Hamile anneler rahatlamak ve rahat bir ruhu sürdürmek için çok zaman harcamalıdır. Sıcak banyo yapmak, sıcak su içmek ve günde yaklaşık 30 dakika sıcak veya soğuk kompres uygulamak ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir.
Beslenme dengesi: Bilimsel, sağlıklı bir diyet yalnızca genel sağlığı iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda hamile annelerin baş ağrılarını azaltmasına da yardımcı olur. Patates, kiraz ve bazı yaygın yiyecekler baş ağrısını kontrol etmeye yardımcı olur.
Bilimsel aktiviteler: Hamile anneler, yürüyüş yapmak, hamilelere yoga yapmak veya meditasyon yapmak gibi uygun yoğunlukta fiziksel aktivitelere katılarak zaman ayırmalıdır. Bu alışkanlıklar stresi azaltmaya, baskıyı hafifletmeye ve doğum sürecini kolaylaştırmaya yardımcı olur.
Hamilelikte Baş Ağrısını Gidermenin Bazı Yolları:
İlaç kullanmadan hamile kaldığında hamile kadınlar şunları yapmalıdır:
Baş ağrısının olası nedenlerinden kaçının.
Her gün doğru şekilde egzersiz yapın.
Stresi yönetin ve hayatınızı dengeleyin.
Rahatlamayı öğrenin.
Yeterli beslenme ve su tüketin.
Yeterince ve zamanında uyuduğunuzdan emin olun.
Olağandışı belirtiler görüldüğünde vücudunuzu dinleyin ve hemen bir doktora başvurun.
Sonuçlandırmak:
Wilimedia, bu makalenin hamilelik sırasındaki baş ağrılarına yönelik daha güvenli ve etkili tedavileri “cebe indirdiğini” umuyor. Bebeğin sağlığını ve gelişimini korumak için hamile annelerin ilaçları yalnızca doktorun önerdiği şekilde kullanması gerekir.
Site web: https://wilitr.com
Page de fans: https://www.facebook.com/wilimedia.en
Mail: Admin@wilimedia.com