Hamile Anneler İlk 3 Ayda Neleri Takviye Etmeli?

Hamile Anneler İlk 3 Ayda Neleri Takviye Etmeli?

Hamile annelerin ilk üç ayda ne yemesi gerektiği ya da bu dönemde ne yememesi gerektiği pek çok kişinin ilgisini çekiyor çünkü bu, fetüsün gelişimi için önemli bir aşama. Hamile anneler bu süre zarfında bazı yiyecekleri yiyebilir, ancak bazıları fetüsü etkileyebileceğinden yememelidir.

Hamilelik döneminde hamile annenin beslenmesi en önemli konulardan biridir. Peki hamile anneler ilk 3 ayda ek beslenme için neler yemeli? Aşağıdaki bilgilerle Wilimedia size yardımcı olacaktır.

Hamile Anneler İlk 3 Ayda Neleri Takviye Etmeli

Hamile annelerin ilk 3 aydaki menüsü önemli mi, değil mi?

Uzmanlara göre hamile annelerin hamileliğin ilk 3 ayında yedikleri, hamileliğin ilerleyen aylarında fetüsün gelişimi açısından oldukça önemli. Hamileliğin ilk 3 ayında yeterli beslenmenin sağlanması bebeğin kapsamlı bir şekilde gelişmesine ve annenin direncinin artmasına yardımcı olacaktır.

Kalp, omurilik, beyin, karaciğer, akciğerler ve beyin gibi hayati organların oluşumu genellikle ilk trimester olarak da bilinen hamileliğin ilk trimesterinde gerçekleşir. Fetüs bu aşamada son derece hızlı gelişir ancak aynı zamanda çok savunmasızdır. Fetusun sağlıklı ve güvende kalması için hamile anneler ilk üç ayda ne yemelidir?

Hamileliğin ilk 3 ayında besin öğelerinin desteklenmesi gerekir

Hamile Anneler İlk 3 Ayda Neleri Takviye Etmeli

Hamile annelerin sağlık hedefi hamileliğin ilk 3 ayında 0 – 1 kg arası kilo almaktır. Ancak annenin aşırı kilolu veya obez olması durumunda bu önerilmez.

Hamile bir annenin hamileliğin ilk 3 ayındaki menüsü aşağıdaki besin öğelerinin tamamını içermelidir:

    • Kalsiyum:

Kalsiyum kanın pıhtılaşmasını, hamile annenin sinir sistemini destekler ve kemiklerin güçlü kalmasını sağlar. Bu dönemde günlük 800 – 1000 mg arası kalsiyum takviyesi yapılmalıdır. Hamileliğin her haftasında kalsiyum ihtiyacı artacaktır.

Annenin çok az kalsiyum sağlaması kemik ve eklem ağrılarına neden olur, bebek kilo almaz ve gelişimi yavaşlar.

    • Folik Asit:

Hamile annelerin hamilelik boyunca sürekli olarak folik asit takviyesi yapması gerekir. Bu, bebeğin sinir sisteminin gelişiminde önemli rol oynayan, nöral tüp defekti veya spina bifida riskini azaltan bir maddedir. Bu nedenle yeterli folik asit sağlanması önemlidir. İlk 3 ayda hamile anneler, bebeklerinin en iyi şekilde gelişmesine yardımcı olmak için günde yaklaşık 500 mcg takviye etmelidir.

    • Ütü:

Demir, ilk 3 ayda hamile annelerin menüsünde yer alan önemli bir besin öğesidir. Demir, yeni kan hücrelerinin oluşumunu destekleyerek bebeğin vücut hücrelerini beslemek için oksijen taşıma işlemini sağlar. Hamile annelerde solgunluk, yorgunluk, iştahsızlık, uykusuzluk vb. belirtiler görülebilir. Demir eksikliği durumunda bebek düşük doğum ağırlığı, erken doğum ve gelişme geriliği riskiyle karşı karşıya kalır.

Uzmanlara göre annelerin vücudun ihtiyacını karşılamak için her gün 30-60 mg demir takviyesi alması gerekiyor.

    • Protein:

Hamilelik sırasında annelerin düzenli olarak protein takviyesi yapması gerekir. Bebeğin doku hücrelerini beslemek için. Aynı zamanda hamile annelerin meme bezlerinin ve rahim dokusunun gelişmesini sağlar.

    • Multivitaminler:

Günlük öğünlerle vücudunuza yeterli besin sağlayamadıysanız, hamile anneler için derhal multivitamin hapları almak üzere annelerin doktorlarına danışması gerekir.

Anneler hamileliğin ilk 3 ayında menüde neler kullanmalı?

Hamileliğin ilk 3 ayında annelerin aşağıdaki besin gruplarının kullanımına öncelik vermesi gerekir:

    • Hamile annelerin vücutları koyu yeşil sebzelerden birçok vitamin ve minerale, demir takviyesine ihtiyaç duyar. Lahana, ıspanak, brokoli, lahana,…
    • Fasulye: börülce, koyu fasulye, bamya, mercimek,…
    • Folik asit bakımından zengin yiyecekler: kuşkonmaz, dolmalık biber, mantar, dana karaciğeri, muz ve avokado.
    • Demir içeriği yüksek yiyecekler: kırmızı et, tofu, bitter çikolata vb.
    • Ringa, uskumru, somon ve diğer balıklar bebeğinize omega-3 sağlar.
    • Çok fazla protein içeren gıdalar: sığır eti, yumurta, süt ve süt ürünleri.
    • Tam tahıllar kepek ve omega-3 doymamış yağları almanın harika bir yoludur. Hamile anneler ceviz, badem, macadamia fıstığı vb. kullanabilirler.
    • Diğer yeşil sebzelerin yanı sıra taze meyveler, tercihen meyveler ve turunçgiller.
    • Kalsiyum ve D vitamini besin maddeleri, fetüsün iskelet sisteminin oluşumunda önemli bir rol oynar. Hamile anneler yumurta, karides, balık, yengeç, süt, yeşil sebzeler ve fasulye gibi kaynaklardan daha fazla kalsiyum tüketmelidir. Annelerin de D vitamini emilimini artırmak için erken güneşlenmeleri gerekir.
    • C Vitamini: Annelerin soğuk algınlığı semptomlarını azaltmasına ve bebeklerin kemiklerinin daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. Sebzeler, yumrular ve meyveler bol miktarda C vitamini içerir.

İlk 3 ay menü oluşturmaya ilişkin notlar

Hamileler için ilk 3 ayda en bilimsel ve etkili menüye sahip olabilmek için aşağıdaki konulara dikkat edilmelidir:

    • Hamile annelerin rahatsızlık duymasını önlemek için sindirimi kolay gıdalara öncelik verilmelidir.
    • Olası enfeksiyon veya zehirlenmeyi önlemek için annenin yediği tüm yiyeceklerin pişirilmesi gerekir.
    • Hamile anneler hamilelik kaybı yaşayabilir, bu nedenle yemeyi daha kolay hale getirmek için hafta boyunca her öğünü daha küçük porsiyonlara bölebilirsiniz.
    • Anneler yemek yerken su içmemelidir çünkü bu onların kendilerini tok hissetmelerine ve yeterli miktarda besin alamamalarına neden olabilir. Anneler sindirimin daha iyi olması için yemeklerden önce su içmelidir.
    • Hamile annelerin her gün yaklaşık iki litre su içmesi gerekir. Su yerine meyve, sebze suyu veya fındık sütü içilebilir.

Aynı zamanda hamile annelerin beslenme kısıtlamalarıyla ilgili sorunlar şunları içerir:

    • Çok fazla yağ içeren kızartılmış yiyecekleri, baharatlı yiyecekleri, çok fazla doymuş yağı veya gıda hijyeni ve güvenliğini sağlamayan yiyecekleri sınırlayın.
    • Diyabet ve yüksek tansiyonu önlemek için anne ve bebeklerin beslenmelerindeki tuz ve şeker miktarını azaltmaları gerekmektedir.
    • Yüksek cıva içeren deniz balıklarının kullanımını sınırlayın. Çünkü balıkta bol miktarda cıva bulunur ve bu da bebeğin sinir sisteminin gelişimine zarar verir.
    • Hamile anneler, hamilelik veya emzirme döneminde alkollü içecek, sigara, alkol veya diğer uyarıcıları kullanmamalıdır.
    • Anneler çok tok değil, yeteri kadar yemelidir. Şişkinlik ve hazımsızlıktan kaçının.

Hamile anneler ne içmeli?

Hamile Anneler İlk 3 Ayda Neleri Takviye Etmeli

Hamileliğin ilk üç ayında vücuda bol miktarda filtrelenmiş su sağlanması hem annenin hem de fetüsün sağlığı açısından çok önemlidir. Su, şeker, kalori veya anneye ya da bebeğe iyi gelen herhangi bir şey içermeyen temel bir içecek olsa da yine de önemlidir.

Hamile anneler vücuda yeterli su sağlayamadıkları takdirde baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve kramplar yaşayabilirler. Yeterli su içmek aynı zamanda hamile kadınlara daha iyi yardımcı olur çünkü vajinal enfeksiyon ve idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltır.

    • Şeker kamışı suyu için:

Hamile kadınlar hamileliğin ilk üç ayında şeker kamışı suyu içebilir. Şeker kamışı suyu potasyum, demir, kalsiyum ve A, B ve C vitaminleri başta olmak üzere birçok mineral içerir. Özellikle ilk 3 ayda sabah bulantısı ve mide bulantısı belirtileri şeker kamışı suyunu zencefil suyuyla karıştırıp birkaç kez içerek azaltılabilir. bir gün. Aynı zamanda şeker kamışı suyu hamile annelerin daha iyi beslenmesine yardımcı olur.

Şeker kamışı suyu sadece mide bulantısını azaltmakla kalmaz, aynı zamanda sindirime de yardımcı olur ve kabızlığı önler. Bu nedenle şeker kamışı suyu kabızlığı olan hamile anneler için mükemmel bir seçimdir.

Ancak şeker kamışı suyunun yüksek şeker içeriği nedeniyle annelerin günde yalnızca 100-150 ml kadar içmesi gerekir. Soğuk mide ve rahatsızlıktan kaçınmak için sabah erken veya akşam içmeyin. Elbette gebelik diyabeti olan hamile kadınların şeker kamışı suyu içmemesi gerekir.

    • Hamileler için süt:

Süt, hamile annelerin hamileliğin ilk üç ayında içmesi gereken şeylerden biridir. Bu, hamile annelerin sağlığına ve fetüsün gelişimine çok iyi gelen bir içecektir.

Süt, fetüsün kemik ve kaslarının gelişimi için iki önemli besin olan çok miktarda protein ve kalsiyum içerir. Ayrıca sütte magnezyum, potasyum, D vitamini ve B12 vitamini gibi sağlığa faydalı mineral ve vitaminler de bulunmaktadır.

Konserve süt, yoğurt veya yoğunlaştırılmış süt hamile anneler için iyi sütlerdir. Hamile annelerin yeterli beslenmesini sağlamak için, hamile annelerin sindirim sorunları varsa veya süte alerjisi varsa fındık sütü iyi bir seçim olabilir.

    • Meyve smoothieleri ve meyve suları:

Hamile anneler sadece ilk üç ayda değil, hamilelik boyunca bol miktarda meyve suyu ve smoothie içmelidir. Bu gıdalar sadece vücut için yeterli su sağlamakla kalmaz, aynı zamanda hem hamile anne hem de fetüs için gerekli vitaminleri, mineralleri ve lifleri de sağlar.

Sebze suları ve meyve smoothieleri çinko, potasyum, magnezyum, B vitaminleri, C vitamini, kalsiyum ve diğer birçok antioksidan dahil olmak üzere birçok önemli besin içerir. Bu içecek aynı zamanda sindirim fonksiyonunu geliştirmeye ve hamile kadınlarda kabızlık riskini azaltmaya yardımcı olan lif de sağlar.

Meyve ve sebzelerde bulunan vitamin ve mineraller de hamile anne ve fetüslerin enfeksiyonlara karşı direncini artırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda cildi iyileştirir, vücuda enerji sağlar, kemik ve diş sağlığını korur ve fetal kusurları önler.

    • Kenevir suyu iç:

Birçok hamile anne, ilk üç aylık dönemde hormonal değişiklikler nedeniyle sıklıkla baş dönmesi ve baş ağrısı yaşar. Serinletici ve kan basıncını düşürücü etkileri sayesinde kenevir kökü suyunun içilmesi bu semptomların azaltılmasına yardımcı olabilir. Bu aynı zamanda kardiyovasküler hastalık olasılığını azaltmak anlamına da gelir.

Ayrıca kenevir, fetüsün rahme sıkı bir şekilde yapışmasına yardımcı olabilecek, düşük ve erken doğumu önleyebilecek birçok besin içerir. Kenevir kökü ayrıca hamile kadınlarda sık görülen sorunlar olan kabızlık ve mide ağrısı başta olmak üzere ağrı ve iltihabı da azaltır. Bu nedenle kenevir kökü suyu içmek hamile annelerin daha yumuşak bir hamilelik geçirmesine yardımcı olabilir.

Hamileliğin ilk 3 ayında besinlerden uzak durulmalıdır

Hamile anneler, hamileliğin ilk üç ayında beslenmelerine dikkat etmezlerse düşükle karşılaşabilirler. Hamile anneler aşağıdaki yiyeceklerden bazılarını yerken dikkatli olmalıdır çünkü bunlar düşük yapmaya neden olabilir veya fetüs için iyi olmayabilir:

    • Ananas: İlk 3 ayda ananas yemek ya da ananas suyu içmek ölü doğuma neden olabilir. Çünkü ananas, hamile annelerde spazmlara neden olabilen ve düşük yapmaya yol açabilen bir madde olan bromelain içerir.
    • Yengeç: Hamileliğin erken dönemlerinde çok fazla yengeç yememelisiniz çünkü yengeçler rahmi küçültebilir, iç kanamaya neden olabilir ve hatta ölü doğuma neden olabilir. Ayrıca yengeçteki yüksek kolesterol içeriği hamile kadınlar için iyi değildir.
    • Aloe vera: Aloe vera suyu pelvik kanamaya neden olabilir ve bu da düşükle sonuçlanabilir. Annelerin ilk 3 ay kullanmaktan kaçınması gerekmektedir.
    • Susam tohumları (susam): Hamileliğin erken dönemlerinde bu besinden çok fazla yememelisiniz. Susam tohumlarının balla tüketilmesi durumunda düşük meydana gelebilir. Ancak hamileliğin son aşamalarında hamile anneler, doğumun daha kolay gerçekleşmesine yardımcı olmak için çörek otu yiyebilirler.
    • Hayvan karaciğeri: Hamile anneler, hayvan karaciğerini ayda yalnızca 1-2 kez yemelidir çünkü bol miktarda A vitamini içerir. Bunun nedeni, hayvan karaciğerinin çok fazla retinol ile yenebilmesi ve bunun da fetüse zararlı olabilmesidir.
    • Papaya: Yeşil veya olgun papayalar spazmlara neden olabilecek enzimler içerir.
    • Tuz: Doğum komplikasyonları, ödem, yüksek tansiyon veya hamilelik zehirlenmesi riskini önlemek için menüdeki tuzu azaltın.

Sabah bulantısı ve mide bulantısı oluştuğunda hamile anneler ne yemelidir?

Hamile Anneler İlk 3 Ayda Neleri Takviye Etmeli

Hamileliğin ilk üç ayında hamile kadınların yaklaşık %75’i karın ağrısı, mide bulantısı veya diğer sabah bulantısı belirtileri yaşar. Hamile annelerin rahatsızlığı azaltmak için her zamanki gibi 3 öğün yemek yerine öğünlerini küçük porsiyonlara (5-6 öğün/gün) bölmeleri gerekir. Hamile anneler uzun süre oruç tuttuklarında mide salgılarının artması nedeniyle mide bulantısı hissederler ve daha şiddetli mide bulantısı yaşarlar.

Hamile anneler, mide yanmasına veya mide rahatsızlığına neden olabileceğinden baharatlı veya yağlı yiyecekler yememelidir. Kusmayı ve mide bulantısını önlemek için soğan ve sarımsak gibi kokulu baharatların yoğun olduğu yemeklerden kaçının.

Ayrıca hamile anneler mide rahatsızlığı hissettiklerinde meyveli smoothieler, yulaf ezmesi veya erişte, pho ve erişte gibi sıvı veya yumuşak yiyecekleri deneyin. Az şekerli kuru tahıl ve kraker gibi hafif, yemesi kolay kuru yiyecekler yanınızda getirilmelidir.

Sonuçlandırmak

Bebeğin gelişimini ve anne sağlığını belirleyen en önemli faktörlerden biri de annenin beslenmesidir. Bu nedenle hamile bir kadının hamileliğin ilk üç ayındaki menüsünün en bilimsel ve garantili şekilde planlanması gerekmektedir. Buradan yola çıkarak, sağlığınıza sahip olmanız ve fetüsünüzün sağlıklı gelişimi için yeterli besinleri desteklemeniz için bilimsel bir beslenme rejimi oluşturun!

 

Website: https://wilitr.com/

Fanpage: https://www.facebook.com/wilimedia.en

Mail: Admin@wilimedia.com

Đóng