Gebelik Diyabeti Olan Hamile Anneler: Diyabetin 5 Nedeni

Gebelik Diyabeti Olan Hamile Anneler: Diyabetin 5 Nedeni

Gebelik diyabeti ya da yaygın adıyla diyabet, hamilelik sırasında ortaya çıkabilen, hiçbir annenin istemediği ancak hamile annelerin başına kolaylıkla gelebilecek tehlikeli bir hastalıktır. Hamile anne hastalanacak kadar şanssızsa vücudundaki kan şekeri normalden yüksek olacaktır. Bu hastalık annenin sağlığını olumsuz etkileyeceği gibi fetüsün sağlığını da olumsuz etkileyecektir.

Maalesef bu durumla karşı karşıya kalan hamile annelerin, kötü vakaların ortaya çıkmaması için hızlı bir şekilde muayene ve tedavi için sağlık kuruluşlarına gitmeleri gerekmektedir. Wilimedia ile Gebelik Diyabetinin nedenlerini, belirtilerini ve çözümlerini öğrenelim!

Gebelik Diyabeti Olan Hamile Anneler

Hamile Annelerde Gebelik Diyabetinin 5 Nedeni:

Aşırı kilo ve obezite:

Hamile kadınlar aşırı kilolu veya obez olduğunda kan şekeri seviyeleri artacak, gözbebekleri genişleyecek ve muhtemelen görmenin azalmasına yol açacaktır. Aşırı kilolu hamilelerde insülin direnci ve obez kişilerde insülin salgısının artması glukoz metabolizmasında bozukluklara neden olacaktır. Bu kolayca Gestasyonel Diyabete yol açabilir.

Hastalığı geçiren kişilerin aile öyküsü:

Baba, anne, kardeş gibi yakın aile bireylerinde tip 2 diyabetin olmaması Gebelik Diyabeti için risk faktörüdür.

4 kg’ın üzerinde bir bebek doğurma öyküsü:

Daha önce 4 kg’ın üzerinde büyük bebekler doğurmuş olan hamile kadınlar, sonraki doğumlarda hamile kadınlar için risk altındadır. Bu aynı zamanda Gebelik Diyabetinin bir sonucudur.

Gebe kadının ileri yaşta doğum yapması:

Kadınlar, Gestasyonel Diyabet riskini azaltmak için 25 yaşından önce doğum yapmalıdır. Yaşlandıkça risk de artar, dolayısıyla 35 yaşın üzerinde olmak daha yüksek bir risk faktörüdür.

Polikistik over sendromu:

Polikistik over sendromu üreme çağındaki kadınlarda hormonal bozuklukların bir belirtisidir. Bu hastalık yumurtalıklar üzerinde birçok etkiye neden olarak adet bozukluklarına ve erkeklik hormonlarının artmasına neden olur. Herhangi bir hamile kadının polikistik over hastalığı öyküsü varsa, Gestasyonel Diyabet gelişme riski vardır.

Doktorlar ve uzmanlar, kadınlara hamilelik öncesinde iyi bir sağlık için hazırlanmalarını, örneğin standart miktarda kilo vermelerini ve sağlıklı bir diyet sürdürmelerini tavsiye ediyor. Sağlıklı bir şekilde sıvı tüketin ve hamilelik öncesinde ve sırasında egzersizi birleştirin.

Gebelik Diyabeti tüm hamile kadınların %4 – 8’ini oluşturur ve zamanında tespit edilip tedavi edilmediği takdirde hem anne hem de fetus için birçok hastalığa yol açma potansiyeli taşır.

Gebelik Diyabetinin üstesinden nasıl gelinir:

Gebelik Diyabeti Olan Hamile Anneler

Gebelik Diyabeti olan kişiler için uygun beslenmeyi değiştirin:
Bu diyet, diyetteki şeker miktarının karşılanması, şeker miktarının güvenli düzeyde olması gibi tüm gereksinimleri karşılamalı ancak yine de hem hamile anne hem de fetus için yeterli besin ve enerjiyi sağlamalıdır.

Aynı zamanda hamile annelerin kilolarını ortalama düzeyde tutmaları ancak yine de günlük kalori ihtiyaçlarını yeterli düzeyde sağlamaları gerekmektedir. Yağ oranı düşük, lif oranı yüksek gıdaların tercih edilmesine öncelik verilmelidir. Tahıl yemeye odaklanmalısınız, beyaz pirinci kahverengi pirinç veya filizlenmiş tahıllarla değiştirmelisiniz.

Hamile annelerin hamilelik sırasında da iyi beslenebilmelerini ve sağlıklı sütlerini koruyabilmelerini sağlamak için doktorun gereksinimlerine uygun, bilimsel ve çeşitli beslenmeyle dolu bir menü oluşturmaya çalışın.

Egzersiz yapmayı unutma alışkanlığı yaratın:

 

Gebelik Diyabeti Olan Hamile Anneler

Hamilelik öncesi ve sırasında egzersiz alışkanlığı oluşturmak, annelerin Gebelik Diyabetinden kaçınmasına yardımcı olacaktır. Sağlığınızı büyük ölçüde iyileştirecek olan, günde 30 dakika egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Ayrıca her gün yürüyüş, yoga, bisiklete binme gibi hafif aktiviteleri birleştirmelisiniz… bunların hepsi sağlığınızı korumak için her gün yaptığınız aktivitelerdir.

Daima ortalama bir kiloyu koruyun:

Hamile kalmayı planlıyorsanız, fazla kilonuz varsa sağlıklı bir hamilelik geçirmenize yardımcı olmak için önceden kilo vermelisiniz, ortalama kilodaysanız kilonuzu korumalısınız. Bu, annenin Gebelik Diyabetinden kaçınmasına yardımcı olacaktır.

Doğum öncesi kontrollerinizi doğru ve randevu takvimine göre yapın:

Doktorunuzun planladığı doğum öncesi kontrollere zamanında gidin ve doktorunuzun önerdiği tüm gebelik tarama testlerini tamamlayın.

Kan şekeri düzeyleri kontrol edilmelidir:

Hamile kadınlara yemeklerden 1-2 saat önce ve sonra kan şekerini düzenli olarak nasıl kontrol etmeleri gerektiği doktorları tarafından anlatılacaktır. Bu, hamile kadının diyetinin doktor tarafından belirlenen gereksinimleri karşılamasını sağlamak içindir. Aynı zamanda Gebelik Diyabetinin durumunu azaltmada etkili olan tedavi planına da bakın.

Gebelik Diyabetinin Belirtileri:

Birçok Gestasyonel Diyabet vakası açıkça ortaya çıkmadığından geç teşhis edilmesine neden olur. Ancak düzenli doğum öncesi kontroller sırasında tespit edilebilir. Bunlara ek olarak gebelik diyabetinin bazı belirtilerini aşağıda bulabilirsiniz:

    • Yorgun
    • Azalan görüş
    • Günde birçok kez idrar yapmak
    • Sürekli susuzluk
    • Horlama
    • Tavsiye edilenden fazla kilo almak

Yukarıdaki belirtilerden herhangi birini hamile bir annede yaşıyorsanız, lütfen hemen muayene için bir sağlık kuruluşuna gidin.

Gebelik Diyabeti Olan Hamile Anneler

Sonuçlandırmak:

Gebelik diyabetinin risk faktörlerini ve nedenlerini anlamak son derece önemlidir. Buradan yola çıkarak anne ve fetüsün sağlığını etkileyen hastalıkların gelişmesini önlemek için makul ve etkili önleyici tedbirler uygulayabiliriz.

 

Website: https://wilitr.com/

Fanpage: https://www.facebook.com/wilimedia.en

Mail: Admin@wilimedia.com

 

Đóng